Hlavní obsah

Zeman oslabuje Evropu, pustil se do prezidenta eurokomisař Oettinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana ohledně přijímání uprchlíků v Česku podle evropského komisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günthera Oettingera oslabují Evropu. Oettinger to prohlásil v rozhovoru pro německé rádio ffn.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař Günther Oettinger

Článek

„Samozřejmě vím, že Česko z historického hlediska nemá v ústavě zakotveno tolik důvodů pro poskytnutí azylu jako my. Ale uprchlické kvóty jsme přijali velkou většinou a jsou evropským právem," řekl německý eurokomisař.

Dodal, že když někdo jako Zeman takto haní evropské zákonodárství, oslabuje tím Evropu jako celek.

„Skutečně si myslím, že se musíme sami sebe zahanbeně ptát, jestli nemůžeme 300 tisícům obklíčených Syřanů v Halabu nabídnout víc," řekl dále k evropské pomoci uprchlíkům v rozhovoru Oettinger.

Prozatím Česko přijme 80 migrantů

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček v úterý řekl, že prezident nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků. Česká republika by tím podle něj vytvářela „podhoubí pro barbarské útoky" na svém území. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Česká vláda před časem oznámila, že přijme 80 migrantů z tureckých uprchlických táborů. Na základě kvót schválených loni v září by jich ale Česko mělo přijmout celkem 2691. Podle Zemana by se měli k takové věci vyjádřit poslanci a senátoři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám