Hlavní obsah

Nejsme v tureckém bazaru, odmítli výhrůžky Ankary Němci i Rakušané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Vídeň

Představitelé německé vládní Křesťansko-sociální unie (CSU) v pondělí ostře odmítli hrozbu Ankary, že vypoví dohodu o migraci s Evropskou unií, pokud Brusel do října nezruší vízovou povinnost pro turecké občany cestující do unijních zemí. Podobně se vyjádřil i rakouský ministr zahraničí. Hrozby Turecka odmítla už v neděli mluvčí Evropské komise.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

„Hrozby a ultimáta – nový styl Erdoganova Turecka. V otázce naplnění 72 podmínek pro zrušení víz nejsme na tureckém bazaru,” řekl podle agentury DPA generální tajemník CSU Andreas Scheuer. „Bezvízový režim pro Turecko je v současné situaci zcela vyloučen,” dodal.

Hrozby Turecka odmítla už v neděli i mluvčí Evropské komise. Stejný postoj v pondělí zaujal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz: „Pro zrušení víz existují jasné podmínky, které musí Turecko všechny bez výjimky splnit, zejména protiteroristické zákony.”

Turecké výhrůžky

Ankara pohrozila Evropské unii ukončením dohody o uprchlících, pokud Brusel pro turecké cestující brzy nezavede bezvízový styk. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že vláda v Ankaře podle něj očekává konkrétní termín pro slíbené zrušení víz: „Může to být začátkem nebo v polovině října, ale čekáme pevné datum.” [celá zpráva]

Zmíněná dohoda Turecka a Evropské unie společně s postavením plotu v Makedonii na hranicích s Řeckem vedly k podstatnému poklesu počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři. Zatímco na začátku roku, v lednu a únoru, tam denně přibývalo téměř 2000 lidí, v červnu to bylo jen 50. V červenci tento počet ale opět stoupá, poznamenal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Od pokusu o puč 15. července přešlo z Turecka do Řecka asi 1000 lidí, napsal Euroobserver. Růst počtu příchozích migrantů zaznamenalo i Bulharsko, uvedla agentura Novinite.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dal ještě před nedělní hrozbou Ankary v pátek najevo obavy z pádu křehké dohody s Tureckem: „Prezident Erdogan v minulosti opakovaně říkal, že chce smlouvu ukončit.”

Evropská komise po pokusu o puč varovala, že by se kvůli němu mohl plán na bezvízový styk opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám