Hlavní obsah

Bavorský premiér odmítl Merkelové heslo Zvládneme to

– Gmünd

Bavorský premiér Horst Seehofer se v sobotu distancoval od postoje kancléřky Angely Merkelové, která po nedávných útocích řekla: „Zvládneme to“. Seehofer řekl, že nechce hádky, ale od jejího prohlášení se musí distancovat.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

K výroku Merkelové „Zvládneme to“ Seehopfer podle Bavorského rozhlasu řekl: „Na to je problém příliš velký. Nechci žádné hádky, ale musíme čelit realitě. Mám také svou odpovědnost.“

Seehofer souhlasí s kancléřkou, že hrozba terorismu potřebuje silný stát, řekl po setkání bavorské vlády v Gmündu: „Sázíme na silný stát. To je naše motto a náš závazek.“

Podotkl, že dosavadní snaha zvládnout uprchlickou krizi skončila neúspěchem. „Veřejnosti taky nechci lhát," konstatoval a dodal, že uklidňování nikoho neuspokojí.

Právě do Bavorska zamířilo nejvíce migrantů a odehrály se v něm útoky.

Bezpečnostní koncepce

Během jednání předložil Seehofer neveřejnou bezpečnostní koncepci pro Bavorsko, údajně nejrozsáhlejší a nejhlubší, jakou dosud nejlidnatější spolková země měla. Dodal, že bude "pečlivě dbát na to", aby byla bezpečnostní politika prosazována i v Berlíně a v Bruselu.

Bavorský premiér upozornil, že zasedání vlády se konalo za mimořádné situace: „Toto setkání kabinetu bylo poznamenáno brutálními masakry z posledních dnů.“

Minulé pondělí zaútočil afghánský běženec nožem a sekyrou na cestující ve vlaku do Würzburgu a zranil pět lidí, než ho policie zastřelila. Minulý pátek zabil Němec s íránskými kořeny devět lidí u mnichovského nákupního centra a minulou neděli se v bavorském městečku Ansbach odpálil odmítnutý syrský žadatel o azyl, přičemž zranil 15 lidí. K poslednímu útoku se přihlásil Islámský stát.

Naivní kancléřka? 

Stanovisko k problematice migrace a terorismu, které ve čtvrtek přednesla kancléřka Angela Merkelová, odmítli i další němečtí politici.

„Mně osobně to včera nepřesvědčilo,” prohlásil v pátek bavorský ministr financí Markus Söder. Kancléřku přitom také nepřímo označil za naivní.

Podle Södera se ovšem kancléřčino okřídlené ”my to zvládneme” neustálým opakováním nestane ”větší pravdou”.

Bylo ”zásadní chybou„ pustit uprchlíky do země částečně nekontrolovaně, dodal. Samozřejmě, že se bude lidem v nouzi dál pomáhat. „Ale naivita v této věci je špatný koncept, protože první na řadě musí být bezpečnost,” zdůraznil bavorský politik.

Opoziční strany Zelení a Levice poukazují na to, že slova o boji s příčinami migrační krize - uklidnění konfliktů, ekonomická podpora států a ochrana klimatu - se stávají prázdnou frází.

Reklama

Výběr článků

Načítám