Hlavní obsah

Je to cesta do pekla. Itálie odrazuje migranty před snahou dostat se do Evropy

Itálie zahájila internetovou, televizní a rozhlasovou kampaň, která má africké a další migranty odradit od snahy ilegálně se dostat do Evropy. Jak ve čtvrtek uvedla agentura Reuters, v kampani vystupují skuteční utečenci se svými často srdcervoucími příběhy. Do Itálie proudí neslábnoucí vlna migrantů už třetí rok po sobě. Od začátku roku 2014 se tam po moři dostalo více než 400 000 utečenců.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Policista fotografuje přišedší migranty v palermském přístavu.

Článek

V jednom z videoklipů umístěných na sítích YouTube (kanál zde), Facebook a na stránce awaremigrants.org, vypráví jeden z migrantů, jak málem zemřel, když jeho loď tři dny unášelo moře. Další žena, která vystupuje pouze pod jménem Jessica, vypráví, jak o vlásek unikla znásilnění.

Kampaň obsahuje více než 80 podobných videoklipů. "Je to cesta do pekla," říká v dalším z nich utečenec Tschamba. Tomu převáděč pohrozil, že ho zabije, když Tschamba odmítl nastoupit se ženou a dítětem na člun, který ho měl dostat přes moře k evropským břehům. "Držel jsem své děťátko a stále jsem plakal," popisuje muž, který zjistil, že není s to ochránit v té situaci svou rodinu.

"Nejvíc trpí ženy a děti," prohlásil ředitel pro oblast Středozemí z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Federico Soda. "Ženy jsou zneužívány a znásilňovány a často se dostanou do jiného stavu. Děti jsou tlučeny a často po příjezdu traumatizovány. Chceme po všech, aby si to riziko uvědomovali."

Většina utečenců pochází z Afriky a mnozí nesplňují podmínky pro udělení statusu uprchlíka.

Kampaň, která stála 1,5 miliónu eur (40,6 miliónu Kč), se jmenuje 'Je načase otevřít oči' a vznikla ve třech jazycích - arabštině, angličtině a francouzštině. Každý zhruba minutový videoklip končí tím, že se natáčený utečenec podívá do kamery a varuje další potenciální migranty: "Dej si pozor, bratře" nebo "dej si pozor, sestro".

Ve Středozemním moři letos zahynulo už 3000 lidí, kteří se snažili dostat do Evropy, uvedla IOM. Itálie letos přijala na 90 000 lidí a v jejích utečeneckých táborech po celé zemi žije na 140 000 žadatelů o azyl.

Soda také poukázal na to, že migranti často zatajují příbuzným a známým doma, v jak nuzných podmínkách v Evropě žijí, mimo jiné proto, že na cestu do Evropy vynaložili spoustu peněz a stydí se přiznat, jak špatně jejich cesta za lepším ve skutečnosti dopadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám