Hlavní obsah

Atentátník z Ansbachu uvažoval o spektakulární sebevraždě, varoval psycholog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sedmadvacetiletý Syřan, který na sobě v neděli odpálil bombu v bavorském Ansbachu, už počátkem roku 2015 uvažoval o sebevraždě. Už tehdy si přál, aby jeho smrt přilákala pozornost. Ve středu to uvedl deník Bild s odvoláním na informace od psychoterapeuta, v jehož péči útočník před rokem byl.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Vyšetřovatelé v bytě 27letého Syřana, který v neděli při bombovém útoku v Ansbachu zranil patnáct lidí.

Článek

Terapeut ve své zprávě o stavu pacienta uvedl, že se lze domnívat, že syrský žadatel o azyl "chce vytvořit spektakulární scénu pro vlastní sebevraždu".

Muže podle terapeuta přivedlo k myšlenkám o vlastní smrti to, že před útěkem ze Sýrie zabila jeho manželku a dítě raketa, jež dopadla na jeho dům. Syřan tak byl přesvědčen, že nemá co ztratit.

Útočník z Ansbachu mluví o plánovaném útoku v NěmeckuVideo: Novinky/Reuters

Muž také při terapii uvedl, že se začal připravovat na sebevraždu pro případ, že by měl být deportován do Bulharska. Sofia mu v roce 2013 přiznala status chráněné osoby, a proto mu Německo o rok později odmítlo udělit azyl a naopak mu nařídilo návrat do balkánské země. Deportaci však odložilo kvůli mužově zdravotnímu stavu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

Už dříve se v německých médiích objevila Syřanova tvrzení o tom, že byl v Bulharsku týrán. Policie ho údajně zbila, protože nechtěl poskytnout otisky prstů. Muž také tvrdil, že mu nebylo v zemi poskytnuto lékařské ošetření.

Útočník odpálil výbušninu ukrytou v batohu před vstupem na hudební festival v Ansbachu. Exploze ho zabila a zranila dalších 15 lidí. K útoku se následně přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS).

Reklama

Výběr článků

Načítám