Hlavní obsah

Němci školí migranty, po návratu do Sýrie mají pomáhat s obnovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá armáda zahájila školení více než sta migrantů ze Sýrie. Školí je pro nejrůznější civilní úkoly tak, aby se tito lidé po návratu do rodné země mohli účinně podílet na její obnově. V rozhovoru pro pondělní vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung to potvrdila ministryně obrany Ursula von der Leyen.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen mezi vojáky

Článek

„Idea je taková, že se jeden den vrátí do Sýrie a pomohou s obnovou“ válkou zničené země, řekla ministryně citovaná s předstihem agenturou Reuters. Armádní odborníci podle ní školí Syřany v různých oblastech, jakou jsou technologie, lékařství nebo logistika.

Podle Reuters zatím není jasné, zda bude tento program rozšířen a začne se školit více lidí. Do Německa v loňském roce přišlo více než milión běženců, z nichž podstatnou část tvořili Syřané.

Von der Leyen ovšem nevyloučila ani to, že by bundeswehr mohl v budoucnu pomáhat vycvičit syrské bezpečnostní síly, jakmile jednou bude mít Sýrie pro Berlín věrohodnější vládu. Poznamenala také, že syrští uprchlíci mohou dostat úkoly v rámci německé armády, ale pouze jako její civilní pracovníci, nikoliv jako vojáci.

Německá ministryně obrany nedávno vzbudila emoce ve vládní Křesťanskodemokratické unii (CDU), když předestřela, že by v určitých případech mohli být do německé armády přijati občané jiných zemí EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám