Hlavní obsah

Vrah z Nice se roky léčil u psychologa. Šel z něj strach, řekla sousedka

Nice

Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, který ve čtvrtek večer na promenádě v Nice na jihu Francie vjel s kamiónem do davu lidí, měl duševní problémy. Předtím, než se v roce 2008 odstěhoval do Francie, se dlouhodobě léčil u psychologa. Novinářům to potvrdil jeho otec a následně i sestra Rabeb.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Článek

"Můj bratr měl psychické problémy. Policii jsme předali dokumenty dokazující, že po několik let navštěvoval psychologa," řekla Rabeb Bouhlelová v sobotu agentuře Reuters.

Nemluvil a smrděl alkoholem, popsala útočníka z Nice jeho sousedkaVideo: Novinky/Reuters

V poslední době se prý navíc Bouhlelův stav podle sestry zhoršil. „Během uplynulého měsíce nám volal každý den a posílal peníze... Volal několikrát denně," dodala.

Otec vraha z Nice s novináři mluvil už v pátek. Prohlásil, že se před ním jeho syn opakovaně zhroutil. "Měl psychické problémy, které způsobily nervové zhroucení; býval naštvaný, křičel, rozbíjel všechno kolem sebe. Museli jsme s ním k lékaři," řekl francouzským televizím Mohamed Mondher Lahouaiej Bouhlel.

To, že by měl Mohamed Lahouaiej Bouhlel vazby na Islámský stát nebo jinou teroristickou organizaci, jeho příbuzní popírají.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Zvonek Mohameda Lahouaieja Bouhlela

Teroristická organizace Islámský stát se nicméně k autorovi čtvrtečního útoku v Nice, při němž zahynulo nejméně 84 lidí a přes 200 bylo zraněno, přihlásila. Prostřednictvím tiskové agentury Amak jej označila za svého vojáka, jelikož následoval její výzvu ke spáchání teroristického útoku. [celá zpráva]

Šel z něj strach

Vyšetřovatelé však o napojení Bouhlela na Islámský stát zatím nemají žádné jiné důkazy a francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve konstatoval, že pokud byl jedenatřicetiletý Tunisan, který vraždil v Nice, islámský radikál, musel se zradikalizovat velmi rychle a před nedávnem. Tajné služby jej neměly ani na seznamu osob vytipovaných ke sledování.

Podle několika lidí z Bouhlelova okolí, které citovala francouzská média, Bouhlel jedl vepřové a pil alkohol, což je u zbožného muslima nepravděpodobné.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Byt Mohameda Lahouaieje Bouhlela v Nice

Bouhlelovi sousedé se shodují, že byl podivín, který sotva pozdravil a „šel z něj strach”.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

„Divně se na nás díval, když jsme šli za ním, ani nám nepodržel dveře. Opravdu nebyl normální,“ řekla BBC jedna ze sousedek vraha z Nice. Děsivé podle ní nebylo Tunisanovo vzezření, ale jeho pohled. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám