Hlavní obsah

Pozor na vodu na Slovensku, není vhodná ani k mytí, píše Daily Mail

Bratislava/Londýn
Aktualizováno

Slováky pobouřil článek deníku The Daily Mail, který Slovensko zařadil mezi země, kde je nebezpečné pít vodu z kohoutků. V textu určeném pro turisty britský list Slovensko zařadil po bok Arménie, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska a Maďarska. Daily Mail tvrdí, že v těchto zemích není voda z kohoutků vhodná k pití, ale ani k čištění zubů nebo ke sprchování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

The Daily Mail se odvolává na americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a server Citybase Apartments, který zprostředkovává ubytování.

Cestovatelům na Slovensko kromě pití balené vody doporučuje také očkování proti žloutence typu A, kterou je údajně možné se, stejně jako v Česku, nakazit z jídla či pití.

Cestovatelům do Česka navíc CDC doporučuje i očkování proti vzteklině, kterou se mohou cestovatelé do odlehlých oblastí nakazit po kousnutí netopýrem.

Daily Mail svůj článek doplnil mapovou grafikou serveru Citybase Apartments. Ten ale umístil Slovensko do Maďarska a znovu sjednotil Československo.

Máme dobrou vodu, brání se Slováci

Slovenská oficiální místa informace publikované britským listem odmítají. "Na Slovensku máme ve veřejných vodovodech bezpečnou pitnou vodu, jejímž zdrojem je především podzemní voda," uvedla pro server Aktuality.sk mluvčí Úřadu veřejného zdraví Slovenské republiky Lenka Skalická.

Slovenská média upozornila, že země disponuje zásobami velmi kvalitní pitné vody například pod Žitným ostrovem. Informace otištěné v Daily Mailu pak slovenští komentátoři označili za „zavádějící a poškozující pověst Slovenska“.

Ať už vypadnou z EU

Pobouřeni jsou i čtenáři serverů Topky.sk a Aktuality.sk, které o článku v britském deníku informovaly. „Co to píšete? Slovensko má velmi kvalitní pitnou vodu. Například v Německu v některých hostelech se voda z kohoutků vůbec nedala pít,“ napsala čtenářka Erika z Košic.

„Nekvalitní je právě voda z kohoutků ve Velké Británii a oni se opovažují toto napsat?“ podivuje se Eva z Bratislavy. „Píší nesmysly. Ať už vypadnou z Unie,“ reagoval Ondrej z Banské Bystrice.

Do skupiny s kvalitní vodou naopak Daily Mail s odvoláním na portál Citybase Apartments, který zprostředkovává ubytování, zařadil Česko, Německo, Švédsko, Španělsko, Velkou Británii, Francii, Itálii, Řecko a Polsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám