Hlavní obsah

Zemřel bývalý prezident chorvatských Srbů Goran Hadžić

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Bývalý vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić v úterý večer zemřel. Příčinou úmrtí byl nádor na mozku, kvůli němuž Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) letos zastavil proces, v němž byl někdejší prezident samozvané Republiky srbská Krajina (RSK) obžalován z válečných zločinů.

Foto: Profimedia.cz

Goran Hadžić

Článek

Hadžić zemřel v nemocnici v Novém Sadu po těžké nemoci, informovala srbská agentura BETA s odvoláním na sdělení Srbské radikální strany (SRS). Bylo mu 57 let.

Hadžić byl zadržen 20. července 2011 v Srbsku jako poslední obžalovaný u ICTY na útěku. Proces s ním začal o rok později 16. října, ale v říjnu 2014 byl přerušen kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Obhájci tehdy vysvětlili, že Hadžić má nádor na mozku v posledním stadiu.

Kvůli nádoru tribunál Hadžiče loni v dubnu propustil dočasně na svobodu, aby mohl v Srbsku podstoupit terapii. Letos v březnu pak byl proces s ním odložen na neurčito. Od té doby žil Hadžić v Novém Sadu.

Goran Hadžić byl viněn ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, zejména kvůli etnickým čistkám namířeným proti Chorvatům a nesrbským obyvatelům žijícím na území, které v Chorvatsku ovládli tamní Srbové s podporou Bělehradu. Byly mu ale připisovány i další zločiny, zejména ve Východní Slavonii včetně masakru ve Vukovaru. Šlo o loupeže, vraždy, střelbu na civilisty, deportace a další porušení mezinárodního práva.
Hadžić byl druhým "prezidentem" Republiky srbská Krajina (RSK), kterou vyhlásili v roce 1991 chorvatští Srbové poté, co se Chorvatsko téhož roku jednostranně odtrhlo od Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám