Hlavní obsah

EU se s NATO dohodla na užší spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie prohloubí vzájemnou spolupráci. Jejich představitelé podepsali dohodu v pátek ve Varšavě na úvod summitu NATO.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Šéf Evropské rady Donald Tusk s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem (zleva doprava)

Článek

"Deklarace, kterou jsme dnes podepsali, vysílá silnou zprávu: silnější Evropská unie znamená silnější NATO. A silnější NATO znamená silnější Evropskou unii," řekl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který dohodu podepisoval společně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem.

EU podle Junckera ještě letos navrhne obranný akční plán, který bude obsahovat všechny nástroje, které Evropská unie může nabídnout pro obrannou spolupráci a průmysl. Těsnější vazby by obě instituce mohly navázat třeba v oblastech kybernetické bezpečnosti, hybridních hrozeb nebo při námořní spolupráci při řešení migrace, včetně posílení aktivit ve Středozemním moři.

Aliance a Unie chtějí společně pracovat na analýzách, prevenci a v co největší míře si vyměňovat zpravodajské informace. Obě strany slíbily i posílení obranného průmyslu a výzkumu a průmyslové spolupráce mezi Evropou a USA.

"Společně můžeme mobilizovat širokou škálu nástrojů, abychom odpověděli na výzvy, kterým čelíme," píše se v podepsaném dokumentu.

Británie vyšle vojáky do Pobaltí

Varšavský summit by měl schválit vyslání čtyř mnohonárodních praporů do Pobaltí a Polska kvůli zvýšenému napětí s Ruskem po anexi Krymu a válce na Donbasu.

Velká Británie v rámci tohoto rozmístění vyšle okolo 150 vojáků do Polska a 500 dalších do Estonska. Ještě před summitem to podle stanice BBC uvedl britský ministr obrany Michael Fallon.

Rusko odmítá obavy, že by bylo pro státy na západě od svých hranic hrozbou. Moskva doufá, že na summitu ve Varšavě „zvítězí zdravý rozum“. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož se bezpečnostní hrozby nacházejí na Blízkém východě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám