Hlavní obsah

Pokud nezačne jednat Evropská komise, jsou na řadě vlády, tvrdí německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nezačne Evropská komise po britském referendu urychleně řešit důležité problémy Evropské unie, měly by se iniciativy chopit jednotlivé členské země a hledat „mezivládní” řešení. V rozhovoru poskytnutém listu Die Welt am Sonntag to v neděli uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Komise by se podle něj měla zabývat především řešením migrační krize.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

"Pokud nebude (Evropská) komise spolupracovat, pak se věci ujmeme sami a problémy zkrátka vyřešíme na úrovni vlád," uvedl Schäuble. "Pokud se od počátku nezapojí všech 27 zemí, pak jich začne zkrátka několik málo z nich," dodal.

Že by chtěl Evropskou komisi pod vedením předsedy Jeana-Claudea Junckera oslabit ale německý ministr financí popřel: "Říkám jen tolik: Musí, my musíme být pragmatičtější a rychlejší."

Podle Schäubleho nedává smysl, aby EU na výsledek britského referenda o vystoupení z bloku reagovala tím, že vrátí co nejvíce pravomocí členským státům. "To problémy nevyřeší," řekl. "Nemůžeme se teď zabývat složitými změnami smluv, které lze přijmout jen jednomyslně," dodal ministr.

Migrace a nezaměstnanost mladých

Evropská unie nyní musí urychleně vyřešit některé zásadní problémy, aby tak znovu získala důvěru svých občanů, řekl dále Schäuble, který v německé vládě zastupuje Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Kromě migrační krize jsou podle něj největšími výzvami, které před EU stojí, hlavně snížení nezaměstnanosti mladých lidí v některých krizí zasažených regionech, vytvoření evropského cloudu či energetické unie.

V současnosti není podle Schäubleho "ten správný okamžik, abychom pracovali na prohloubení eurozóny". Předseda Evropské komise Juncker podle německých médií chce odchodu Británie z EU využít mimo jiné právě k rozšíření skupiny zemí platících společnou evropskou měnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám