Hlavní obsah

Cameron referenda o vystoupení z EU nelituje

Brusel
Aktualizováno

Lituji výsledku britského referenda o vystoupení z Evropské unie, ale nelituji, že jsem ho uspořádal, prohlásil v úterý večer premiér David Cameron po večeři se státníky EU. Na ní lídrům Unie vysvětloval situaci po brexitu a řešily se další kroky Londýna, které budou následovat v příštích týdnech a měsících.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Britský premiér David Cameron na svém zřejmě posledním summitu Evropské unie

Článek

Cameron oznámil, že práci variantách nového uspořádání vztahů Británie s Evropou po referendu, může začít tvořit jeho tým, ale rozhodnutí, která z variant se vybere, bude na novém předsedovi vlády stejně jako aktivace rozhovorů o vystoupení podle příslušného článku unijních smluv.

Členské země Evropské unie chápou, že Londýn po referendu potřebuje určitý čas, záměry britské vlády ale chtějí znát co nejdříve. Evropská unie dala najevo, že britské rozhodnutí z minulého čtvrtka respektuje a má jej za nezvratné, jednat s Londýnem ale nehodlá, dokud britská strana formálně nespustí proces odchodu.

"Lídři chápou, že je potřeba určitý čas, aby se v Británii 'usadil prach', ale také čekají, že budou co nejdříve vyjasněny záměry britské vlády," řekl po jednání šéf Evropské Rady Donald Tusk.

Automatické právo na jednotný trh neplatí

Jasnou zprávu z večerní diskuse podle Camerona je, že Británie nemůže mít výhody členství v EU bez nákladů. Zamyslet se nad tím bude muset další britská vláda.

"Na konci vyjednávání bude jasné, jestli bude mít Británie stále přístup k jednotnému trhu. Je třeba, aby platila svoboda pohybu osob, zboží a služeb. Nebude možné, aby měla Británie přístup na jednotný trh, aniž by souhlasila s těmito svobodami," poznamenal například francouzský prezident François Hollande.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zdůraznil, že pro bývalé členy EU neplatí žádné automatické právo přístupu na jednotný trh a že o všem bude teprve třeba vyjednávat. Právě komise bude zřejmě z evropské strany za budoucí rozhovory odpovědná.

Tahanice Camerona a Junckera

"Nemáme měsíce na meditaci, je třeba konat," podotkl Juncker. Podivil se, že hlavní osoby kampaně za britské vystoupení z EU zjevně neměly pro případ vítězství připravený žádný konkrétní plán.

Atmosféra summitu byla zřejmě napjatá. Dokládají to například ostré výroky, které si mezi sebou vyměnil Cameron a Juncker. Britský premiér měl podle Junckera na summitu říci, že  brexit způsobila migrace. Šéf EK to odmítl, na vině jsou podle něj léta, kdy Londýn EU jen haněl.

Reklama

Výběr článků

Načítám