Hlavní obsah

Jen si nalháváte, že EU funguje. Opustí ji i další země, vmetl europoslancům Farage

– Brusel

Evropská unie si nalhává, že je funkční, a popírá vůli lidí. Na úterní mimořádné schůzi Evropského parlamentu to prohlásil lídr britských euroskeptiků Nigel Farage. Dodal, že podle něj nebude Velká Británie jedinou zemí, která Unii opustí, a vyzval, aby EU s Londýnem uzavřela bezcelní dohodu.

Foto: ČTK/AP

Britský europoslanec Nigel Farage

Článek

„Není to zvláštní? Když jsem před 17 lety říkal, že by Velká Británie měla odejít, tak jste se mi smáli. Dnes se ale nesmějete,“ řekl Farage na úvod. Důvod je podle něj nasnadě: „Vy si, jakožto politický projekt, lžete.“

EU si podle něj lže do kapsy, protože nemá úspěšnou měnu, učinila Řecko chudým, vyvolala masivní přistěhovaleckou vlnu ve Středomoří a rozkmotřila členské státy i společnosti v jednotlivých státech.

Brexit a maják naděje

„Ale největší problém je, že jste podváděli a neřekli Britům a dalším evropským národům pravdu. Vnutili jste jim politickou unii, i když její ústavu lidé v Nizozemsku a Francii v roce 2005 odmítli. Vy jste je prostě ignorovali a Lisabonskou smlouvu pronesli zadem,“ řekl Farage.

Brexit je podle něj „majákem naděje“. Farage je přesvědčen, že Británie nebude jedinou zemí, která z EU vystoupí. Očekává, že další budou následovat.

Podle něj je ale třeba zachránit vzájemný obchod, který je ku prospěchu všem, i když podle něj je to EU, která má víc co ztratit. Pak Farage urazil všechny poslance, když prohlásil, že sice nikdy v životě neměli pořádnou práci, ale teď by mohli něco udělat, a navrhl jim vytvoření bezcelní obchodní zóny.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

„Pak budeme přáteli,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Cameron odchod z Evropské unie nespustí

Do příprav vyjednávání o odchodu Spojeného království z Evropské unie se plně zapojí i regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska. V dolní komoře...

Agentura S&P vzala Británii špičkový rating

Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří...

Výběr článků

Načítám