Hlavní obsah

Slovenské Bystrany díky Británii jen kvetou. Místní se ale po brexitu bojí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Lidé z obce Bystrany na východním Slovensku kupují, rekonstruují a staví nové domy. Podle slovenského serveru Korzár si na ně vydělali v Anglii. Po čtvrtečním referendu mají obavy, že o práci přijdou a budou muset ze Spojeného království odejít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Bystranech žije podle serveru 3300 lidí, z nichž jsou 2600 Romové. Po vstupu Slovenska do Evropské unie část zdejších obyvatel odešla do Velké Británie a našla si práci. Starosta obce František Žiga tvrdí, že jich tam pracuje asi tisícovka.

V obci vyrostly nové domy a stále se staví další. Místní této části obce říkají Šefíldské náměstí podle britského města Sheffield, kde většina z nich pracuje.

Igor Kandráč pracoval v Sheffieldu v jídelně. „Nepociťoval jsem, že by nás tam nechtěli, protože jsme Romové. Byli jsme rovnocenní. My pracujeme rádi. Pokud nám tady dají práci, zůstaneme na Slovensku,“ uvedl.

„Pro nás by to bylo velké neštěstí, pokud bychom se museli vrátit,“ citoval server Moniku, která žije v Anglii už dvanáct let.

Někteří Romové podle serveru tvrdí, že pokud by museli z Anglie odejít, na Slovensko se už nevrátí. Chtěli by zkusit štěstí v Německu nebo v Belgii.

Cítili napětí

Katarína se podle serveru před několika dny z Anglie vrátila. Na ostrovech pracovala od roku 2007, ale v posledním období cítila napětí a obávala se o bezpečnost svých dětí.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

Daniela však chce v Anglii zůstat i nadále. „Mám šest dětí. Chodí do školy, pracují v pekárně, jedna dcera pracuje jako asistentka lékaře. Nechtějí se vrátit domů. Je jim tam dobře,“ řekla serveru.

Starosta obce, který je rovněž Rom, má v Británii tři bratry, dceru a vnučku. „Všichni říkají, že Romové nechtějí pracovat. Ale tam se jim daří,“ uvedl Žiga.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám