Hlavní obsah

Nespěchejte a dobře si vše rozmyslete, vzkázala přátelsky Britům Merkelová

Berlín
Aktualizováno

Velká Británie by si po referendu o vystoupení z EU měla nejprve dobře rozmyslet, jak mají vypadat její budoucí vztahy s Unií. V německém parlamentu to v úterý řekla kancléřka Angela Merkelová. Zároveň ale varovala, že pokud si Britové budou chtít udržet přístup na společný evropský trh, budou muset akceptovat i volný pohyb lidí.

Foto: ČTK/AP

Německá kanceléřka Angela Merkelová v Bundestagu

Článek

„Volný přístup bude mít ten, kdo přijme všechna základní opatření, tedy i volný pohyb kapitálu a osob. To je nevyhnutelné,“ upozornila kancléřka.

Merkelová výsledek referenda v Británii přijala jako vnitřní britské rozhodnutí. Nyní je podle ní „na Velké Británii, aby definovala svůj vztah k EU“. „Vzali jsme na vědomí, že premiér David Cameron to chce přenechat svému nástupci,“ poznamenala Merkelová.

„Britským přátelům mohu radit, aby příliš nespěchali a vše si řádně rozmysleli,“ prohlásila kancléřka.

Zůstanou spojenci

Velká Británie zůstane právoplatným členem EU až do svého vystoupení, a to nejen se všemi výhodami, které z toho plynou, ale i povinnostmi.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová na plénu Bundestagu

Merkelová upozornila, že britské členství skončí teprve na základě spuštění článku 50 smlouvy o fungování EU. „Tento postup nelze měnit,“ vyloučila nepřímo dřívější jednání.

Velká Británie podle Merkelové zůstane pro Německo důležitým spojencem. Připomněla například společné členství v NATO.

„Na těchto základech můžeme dál stavět a budeme dál stavět i na našich bilaterálních vztazích, které se od konce 2. války jen zlepšovaly a posilovaly,“ prohlásila. To ale podle ní neznamená, že Evropská unie nebude hájit vlastní zájmy.

Anketa

Měla by EU tlačit Británii k co nejrychlejšímu odchodu?
Ano
28,7 %
Ne
71,3 %
Celkem hlasovalo 2924 čtenářů.

Článek 50 o vystoupení z EU

Stát, který chce odejít, to musí oznámit ústy svého premiéra, a to buď šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi, nebo před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU.

Dokud to neudělá, zůstává plnohodnotným členem.

Teprve po této formální aktivaci článku 50 začne dvouletý proces vyjednávání.

Samotná vyjednávání jménem EU velmi pravděpodobně povede Evropská komise.  

S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament. Velmi pravděpodobně budou moci o věci hlasovat také britští europoslanci.

Poté o uzavření dojednané dohody rozhodují členské země takzvanou superkvalifikovanou většinou - pro text se tedy musí vyslovit nejméně 72 procent států představujících zároveň nejméně 65 procent jejich populace. Vystupující země nehlasuje.

Pokud se dohodu o mechanismu vystoupení nepodaří dojednat dva roky poté, co země aktivuje článek 50, její členství v EU automaticky končí.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám