Hlavní obsah

Evropský parlament vyzve Brity, aby rychle odešli z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupení Britů z Evropské unie by mohlo být daleko rychlejší, než si většina lidí myslí. Čtyři velké frakce v Evropském parlamentu totiž chtějí vyzvat britskou vládu, aby už nadcházející úterý zahájila jednání o vystoupení z osmadvacítky. Usnesení navržené lidovci, sociálními demokraty, liberály a zelenými by měl parlament schválit v úterý na mimořádném jednání.

Foto: Lauren Hurley, ČTK/AP

Vlajky Velké Británie a Evropské unie vedle sebe na sídle zastoupení Evropského parlamentu v Londýně

Článek

Podle návrhu usnesení je brzký začátek procesu vystoupení z unie nezbytný, aby se zabránilo škodlivé nejistotě a ochránila se integrita unie. Frakce dále zdůrazňují, že není možné vyjednat nové vztahy Británie k unii před ukončením procesu jejího vystoupení.

Britský premiér David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí k říjnu v premiérské funkci. Dal také najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl až jeho nástupce.

Evropským představitelům se ale takový odklad nelíbí - například šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí evropských společenství se v sobotu na schůzce v Berlíně shodla na tom, že jednání musí začít co nejdřív. Německá kancléřka Angela Merkelová se naproti tomu domnívá, že případný drobný odklad nebude velkým problémem.

Šéf jejího úřadu Peter Altmaier v neděli německému rozhlasu řekl, že nemá zatím vůbec žádné náznaky toho, že by Britové už v úterý chtěli spustit proces vystoupení z unie. Očekává spíše, že se tak stane v řádu týdnů nebo měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám