Hlavní obsah

Napětí a nervozita. Britští politici hlasovali, voliči místy čekají ve frontách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Před volebními místnostmi, v nichž Britové rozhodují o setrvání v EU, se podle informací na sociálních sítích tvoří dlouhé fronty. Podle očitých svědků hlasující v Londýně neodradilo ani ranní špatné počasí. Hlas pro setrvání už odevzdal i britský premiér David Cameron a většina čelných politiků. Podle britských médií kolem výsledku referenda o brexitu panuje napjatá atmosféra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britští politici odevzdávají své hlasyVideo: Reuters

 
Článek

„Jděte a hlasujte pro větší a lepší Británii uvnitř reformované EU,” vzkázal voličům předseda vlády, který šel hlasovat se svou ženou Samanthou.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron s manželkou po odevzdání hlasů v referendu

Cameronův hlavní soupeř a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson, bývalý londýnský starosta, označil referendum za poslední šanci vyřešit problém s Evropou.

Svůj hlas v Londýně vhodil do urny i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Hlasoval i vůdce strany nezávislosti UKIP Nigel Farage. Ten věří v malou účast voličů a v úspěch brexitu: "Myslím si, že máme velmi dobrou šanci, vážně v to věřím. Ale všechno to záleží na účasti a na tom, aby ti měkcí příznivci setrvání (v EU) zůstali doma.”

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Předseda strany UKIP Nigel Farage jde hlasovat v britském referendu.

Fronty voličů

Před některými hlasovacími místnostmi se tvoří fronty, uvedla BBC. Jednu z nich zachytil snímek ve West Bridgfordu, fronty ale byly i v Londýně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Špatné počasí v Británii v den referendaVideo: AP

Ve čtvrti Wandsworth v jihozápadní části londýnského centra podle zpráv na Twitteru stojí fronty, které tam při parlamentních volbách nebývají. Řada čekajících se vytvořila i ve West Hampsteadu na severozápadě města.

„Nikdy jsem ve volbách nemusela stát ve frontě. Všichni to berou vážně!,” napsala na Twitteru obyvatelka Londýna Rebeca Soniová.

„Před volební místností jsem nikdy frontu neviděl, a to tu žiju deset let,” připojil se uživatel Mauro Murgia.

Velký zájem o referendum registrují volební místnosti ve Skotsku, kde většina lidí podporuje setrvání v EU. Volila už i skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

"Skotsko může mít velký vliv na výsledek hlasování," řekla podle listu The Scotsman před hlasováním Sturgeonová, která v kampani dlouhodobě zdůrazňovala výhody, jež má členství v EU pro Skoty. Podle ní by v případě vítězství takzvaného brexitu mohli přijít až o 300 000 pracovních míst závislých na současných dohodách v rámci Unie.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová po hlasování v britském referendu o odchodu z EU

V zemi podle médií panuje napjaté očekávání a nálada je nervózní. O nezkrotných vášních kolem referenda svědčí informace bulvárního listu The Sun podporujícího odchod, podle níž někteří stoupenci odchodu z EU vyzývají voliče, aby k zaškrtnutí příslušného boxu na hlasovacím lístku používali výhradně britská, nikoli evropská pera. Psací potřeby vyrobené v EU by prý mohly způsobit zfalšování výsledků.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Titulní strana listu The Sun

Podle průměru posledních šesti průzkumů, který ve čtvrtek spočítala agentura Reuters, je v Británii poměr hlasů mezi stoupenci a odpůrci setrvání země v Evropské unii rozdělen přesně na polovinu.

Od ledna letošního roku, kdy byl rozdíl až desetiprocentní ve prospěch stoupenců setrvání, se podíl odpůrců unie postupně zvyšoval. Jejich hlas nabyl převahy zhruba před týdnem, nyní je ale poměr sil vyrovnaný.

Kolem 46 procent odpůrců EU je přesvědčeno, že výsledky hlasování je možné zmanipulovat, napsal The Sun s odvoláním na průzkum společnosti YouGov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám