Hlavní obsah

Ficovi klesly preference na jedenáctileté minimum

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Podle červnového průzkumu agentury Focus by stranu Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica volilo 26,4 procenta Slováků. Preference strany tak klesly na jedenáctileté minimum.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

V březnových volbách získal Směr 28 procent hlasů. Před čtyřmi lety vyhrál volby se ziskem 44 procent hlasů a sestavil tehdy první jednobarevnou vládu od roku 1989.

Směru v současnosti škodí především poslední nevyjasněné korupční případy. Agentura průzkum dělala v době, kdy místopředseda strany Robert Kaliňák čelí tlaku na odchod z funkce ministra vnitra kvůli obchodním aktivitám s podnikatelem, který je podezřelý z daňových podvodů.

Polepšila si SNS

Podle průzkumu si naopak polepšila vládní Slovenská národní strana, které by dalo hlas 14,5 procenta voličů. Naopak preference nejmenší vládní strany Síť klesly na 1,4 procenta a do parlamentu by se vůbec nedostala.

Denník N ve svém komentáři k poklesu preferencí Směru poznamenal, že by bylo fajn, pokud by voliče Ficovy strany dokázala získat slušná levice. „Víc šancí však mají radikálové,“ konstatoval deník.

List připomíná, že trend poklesu preferencí Směru je dlouhodobý a premiérově straně hrozí, že dopadne jako Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara a Slovenská demokratická a křesťanská koalice Mikuláše Dzurindy. Obě byly svého času nejsilnějšími vládními stranami a skončily v zapomnění s preferencemi pod jedním procentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám