Hlavní obsah

Hollande plánuje obrodu EU bez ohledu na výsledek britského referenda

Brusel

Francouzský prezident François Hollande se chystá příští týden jednat v Německu o tom, jak společně obrodit Evropskou unii. Hollande to ve ve středu podle agentury Reuters oznámil s tím, že schůzka se uskuteční, ať bude výsledek čtvrtečního britského referenda o unijní budoucnosti jakýkoli.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident François Hollande ustoupit nechce. Prohlašuje, že nový zákoník práce nestáhne.

Článek

„Budeme pracovat společně na tom, jak obrodit EU,” řekl Hollande poté, co se sešel se švédským premiérem Stefanem Löfvenem.

Francouzský prezident ve středu absolvoval několik jednání, hovořil se stálým předsedou unijních summitů Donaldem Tuskem, přijal slovenského premiéra Roberta Fica a v plánu je i rozhovor s nizozemským ministerským předsedou Markem Ruttem.

Jednání o budoucnosti a dalším směřování EU, které ohlásil Hollande, očividně po referendu nebude jediné. Například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn o uplynulé neděli prohlásil, že se v sobotu zúčastní v Berlíně schůzky ministrů zahraničí zakládajících zemí evropského bloku. Takzvanou šestku tvoří vedle Lucemburska ještě Belgie, Nizozemsko, Francie, Německo a Itálie.

Žádná podoba nového vyjednávání není možná. Ven znamená ven
Jean-Claude Juncker o britském referendu

Na páteční dopoledne je do sídla komise v paláci Berlaymont svolána schůzka šéfů tří unijních institucí, tedy předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera za Evropskou komisi, šéfa europarlamentu Martina Schulze a předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Pozván je také Mark Rutte, premiér Nizozemska, do konce měsíce stále předsednické země unie. Očekává se, že jejich jednání přinese první "evropskou" reakci na výsledky hlasování, které by měly být známy v pátek brzy ráno.

Pokud Británie v unii zůstane, bude muset komise rychle předložit a prosadit obsah únorové dohody britského premiéra Davida Camerona s evropskými partnery. Cameron už uvedl, že očekává její rychlou implementaci.

Juncker: Nové jednání s Británií nebude

Juncker už uvedl, že dále než za dojednané podmínky se nepůjde: „Britští politici a britští voliči musí vědět, že žádné nové vyjednávání nebude. S panem premiérem jsme uzavřeli dohodu. Dosáhl maxima, které mohl dosáhnout, my jsme dali maximum, které jsme mohli poskytnout. Takže žádná podoba nového vyjednávání není možná, ani o dohodě, ani o změně smluv. Ven znamená ven".

Šéf unijní exekutivy tak dal jednoznačně najevo, že případné čtvrteční rozhodnutí britských voličů ve prospěch odchodu z unie bude nezvratný krok, po kterém nebudou následovat nějaká další vyjednávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám