Hlavní obsah

V Německu stíhají muže, který v řadách IS hanobil mrtvolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Německá prokuratura ve Frankfurtu nad Mohanem obvinila 30letého Němce syrského původu Abdelkarima El B., že v řadách teroristické organizace Islámský stát spáchal válečný zločin, když zhanobil u Halabu (Aleppo) mrtvolu padlého nepřítele. Proces by měl začít 22. srpna, informovaly agentura DPA a časopis Der Spiegel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Obviněný německý občan v září 2013 odjel přes Turecko do Sýrie, kde se přidal k Islámskému státu a v jeho řadách bojoval v první linii. Na začátku listopadu 2013 s dalšími obsadil opuštěnou nepřátelskou pozici a tam zhanobil tělo padlého nepřítele. Mrtvému uřezali uši a nos, do jeho hlavy pak stříleli jako do terče. Abdelkarim si vše natáčel na telefon a urážlivě to komentoval.

V únoru 2014 se vrátil do Turecka, kde byl zadržen. Když ho na počátku roku 2015 propustili, vrátil se do Německa, kde ho zadrželi na konci února. Zpočátku byl obviněn kvůli podezření, že plánuje násilné útoky.

Většinu tipů dávají uprchlíci

V dubnu německá policie uvedla, že po celé zemi stíhá kvůli válečným zločinům spáchaným na území Sýrie a Iráku 13 osob. Za poslední dva roky prověřovala více než 2800 tipů na válečné zločince na území Německa, které jí dali většinou uprchlíci z válečných oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám