Hlavní obsah

Zemanovi v Arménii darovali přes 400 litrů koňaku

Láhev dvaasedmdesátileté brandy dostal prezident Miloš Zeman při čtvrteční návštěvě likérky Ararat v arménské metropoli Jerevanu. Zároveň obdržel vlastní sud s asi 400 litry této lihoviny, který však zůstane ve sklepích podniku. Prezidenta, který je znám svým kladným vztahem k alkoholu, dárky evidentně potěšily. Hostitelům na oplátku v žertu slíbil, že pro ně bude v Česku pracovat jako neplacený agent. Zeman podnik navštívil v rámci své státní návštěvy Arménie.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) si v závěru návštěvy Arménie prohlédl jerevanskou likérku Ararat. V pozadí sud, který likérka prezidentovi věnovala.

Článek

Likérka Ararat vyrábí brandy od roku 1887. Jejich výrobky jsou celosvětově známé jako „koňak Ararat". I když má Francie na označení koňak autorská práva, v minulosti jerevanská likérka uspěla v jedné soutěži v Paříži. Francouzi očarováni kouzlem araratu výrobci povolili používat název „koňak". Jeho velkým příznivcem byl například i bývalý britský ministerský předseda Winston Churchill nebo sovětské špičky.

V likérce se například vypráví příběh o ruském prezidentu Borisi Jelcinovi z 90. let. Hosty prý při návštěvě vážili na speciální váze. Podle toho, kolik kdo vážil, tolik brandy si odnesl. Jelcin proto pozval na váhu i své bodyguardy.

Koňak z roku 1944

Zemanovi hostitelé dnes představili historii firmy i její produkty a ukázali mu sudy, ve kterých koňak několik let zraje. Pro českého prezidenta také připravili ochutnávku nápoje.

Zároveň mu darovali lahev koňaku ročníku 1944, tedy z roku, kdy se Zeman narodil. Jeden z asi 400litrových sudů opatřili plaketou, která mu zaručuje vlastnictví zrající brandy. Český prezident si tak bude moct kdykoli vyžádat vzorek na ochutnání nebo bude moct přijet koňak popít.

Zeman ve čtvrtek posnídal s arménským premiérem Hoviken Abrahamjanem a na několik minut se opět setkal s prezidentem Seržem Sargsjanem. Nejvyšší arménský představitel se se Zemanem rozloučil ceremoniálem na zahradním prostranství prezidentského paláce.

Zeman zamíří do Makedonie

Na závěr návštěvy Zeman zavítal do kláštera Khor Virap, kde se setkal s místním představitelem jezídské komunity Amo Šarojanem. Zeman již ve středu při setkání s novináři řekl, že jezídi o setkání požádali sami. „Mně bylo potěšením tomuto setkání vyhovět," řekl.

I když se víra jezídů skládá z prvků mnoha náboženství včetně křesťanství či islámu, jsou často utlačováni a pronásledováni. V poslední době stovky až tisíce jezídů zabili válečníci takzvaného Islámského státu. Zeman poznamenal, že světové společenství jim příliš v této těžké situaci nepomohlo. „Pokud jsem správně informován, pomohli jim kurdští pešmergové, kteří osvobodili toto společenství na té uzavřené hoře (Sindžár – pozn. red.). Já si samozřejmě této pomoci velmi vážím," řekl Zeman o nedávné situaci v Iráku.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Z Arménie Zeman letí do Makedonie, kde zůstane do pátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám