Hlavní obsah

Výstaviště v Düsseldorfu zapálili zřejmě sami běženci, domnívá se německá policie

– Düsseldorf • Aktualizováno

Policie po požáru ubytovny v Düsseldorfu podle médií vyšetřuje šest běženců. Někteří hasiči předběžně vylučují útok zvenčí. Zraněno bylo 30 lidí. Až na dva záchranáře šlo o běžence. S odvoláním na zdroje německé policie o tom informoval List Rheinische Post. Agentura DPA konstatovala, že nic nenasvědčuje xenofobnímu útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár zničil výstavní halu v Düsseldorfu, kde byli ubytovaní migrantiVideo: Reuters

 
Článek

Hala na výstavišti v severní části Düsseldorfu slouží jako centrální mužské zařízení pro uprchlíky nejlidnatější německé země Severní Porýní-Vestfálsko. Úřady odtud žadatele o azyl přerozdělují do dalších zařízení po celé spolkové zemi.

Před požárem žilo v hale podle aktuálních údajů 282 migrantů, v době neštěstí jich v objektu bylo asi 130. [celá zpráva]

List Rheinische Post uvedl, že policie v areálu zadržela několik lidí ještě během požáru, nejméně dva z nich policisté v civilu odvedli v poutech. Fotografii jednoho z nich deník zveřejnil.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Hala je kompletně zničená

Identitu předvedených policie nesdělila, podle médií je mezi nimi nejméně jeden člověk ze Sýrie a jeden z Iráku. List poznamenal, že jednoho člověka policie zadržela krátce poté, co její reportérce nabídl video z vnitřku hořící budovy.

Nejmenovaní představitelé hasičů tvrdí, že pro útok zvenčí zatím neexistují důkazy. Nepravděpodobná je i technická závada, neboť oheň se velmi rychle rozšířil po celé budově.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Nic nenasvědčuje xenofobnímu útoku, tvrdí vyšetřovatelé k požáru výstaviště v Düsseldorfu.

Také další deník Express napsal, že oheň založili běženci. Jeden ze zadržených se měl vychloubat novináři se záběry z hořícího vnitřku. Jeden z běženců podle Expressu tvrdil novinářům, že ubytovnu zapálili migranti záměrně, údajně prý z frustrace.

Škoda 270 miliónů

Hala zcela vyhořela. Část střechy se propadla, zbytek hrozí zřícením. Škodu hasiči prozatím odhadli na deset miliónů eur (270 miliónů korun).

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Škodu hasiči prozatím odhadli na deset miliónů eur (270 miliónů korun).

Do boje s požárem, který vypukl krátce po poledni, bylo povoláno 70 hasičů. Úřady vyzvaly obyvatele v okolí, aby kvůli dýmu nevětrali a nepohybovali se venku.

Nad zemskou metropolí s 600 tisíc obyvateli se vznášel hustý černý dým. Provoz výstaviště ani nedalekého mezinárodního letiště požár nijak neomezil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám