Hlavní obsah

Švýcaři rozhodnou o příjmu bez práce

– Bern
DPA, KOV

Švýcarsko se po nedělním referendu může stát vůbec první zemí světa, která zruší všechny sociální dávky a podpory a nahradí je garantovaným příjmem pro všechny. Podle autorů iniciativy by to mělo znamenat minimální měsíční příjem ve výši 2263 eur (asi 61 tisíc Kč) pro dospělého a 567 eur na dítě, ale důchody, podpora v nezaměstnanosti či jiné sociální dávky a příspěvky by byly zcela zrušeny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obhájci této vize jsou přesvědčeni, že zajištěný příjem bude znamenat posílení osobní svobody obyvatel a prospěje trhu. Odpůrci návrhu tvrdí, že jde pouze o nebezpečný a nákladný sociální experiment, který povede ke zlenivění Švýcarů. Zastánci kritiku odmítají s poukazem na první průzkumy, podle nichž by se lidé nadále snažili zvýšit si vzdělání a získat lepší pracovní místo, když už by měli zajištěno bydlení, jídlo, oblečení, kulturu i sport.

Ekonomové z univerzity v St. Gallenu spočítali, že i při zrušení sociálních dávek by zavedení garantovaného příjmu zatížilo státní rozpočet. Znamenalo by to sehnat ročně celkem 136 miliard eur (3,675 biliónu korun). Podle nich by musela být zvýšena DPH na 50 procent. Průzkumy schválení návrhu přílišné naděje nedávají. Návrh zatím odmítalo asi 70 procent tázaných.

Vyjádří se také k azylovému zákonu

Švýcaři se v neděli také vyjádří k reformě azylového zákona, která by měla zkrátit azylové řízení – dnes trvá 46 až 173 dnů. Vláda si od toho slibuje snížení nákladů, ale i nižší sociální výdaje – zřídí celostátní centra (ta by přišla asi na půl miliardy eur), v nichž budou pracovníci úřadů, právní poradci i tlumočníci. Navíc budou azylantům zdarma k dispozici již před řízením advokáti. Odmítnutí uprchlíci by měli nejpozději do 140 dnů opustit zemi.

Při pilotním projektu v Curychu od roku 2014 trvalo řízení nejvýše 35 dnů a vyřizování následných stížností se snížilo ze 30 na 10 dnů. Podle průzkumu by reformu mohlo schválit asi šedesát procent voličů, devětadvacet bylo proti a jedenáct nemělo vlastní názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám