Hlavní obsah

O nich bez nich. Izraelci a Palestinci musí mít dva státy, dohodly se mocnosti v Paříži

Paříž
Aktualizováno

Řešení izraelsko-palestinského konfliktu lze dosáhnout jen v případě, že bude dojednáno dvoustátní řešení. Vedle Izraele by tedy měl vzniknout palestinský stát. Na mírové konferenci v Paříži se na tom shodly delegace třicítky zemí a mezinárodních organizací. Izraelci ani Palestinci na summit nedorazili. Mocnosti se dále v Paříži shodly, že je třeba na obě strany tlačit, rozhodující krok ale musejí učinit oba znesvářené národy.

Foto: Kamil Zihnioglu, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande na konferenci, která hledá řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Článek

"Nakonec to ale bude jen a jen na Izraelcích a Palestincích, aby si zvolili odvážnou cestu míru. Cílem naší iniciativy je zaručit, aby byl tento mír pevný a trvalý," poznamenal francouzský prezident Francois Hollande na úvod konference.

Mírové rozhovory mezi Izraelci a Palestinci konané pod záštitou USA uvázly před dvěma lety na mrtvém bodě a Spojené státy v posledních měsících žijí spíše listopadovými prezidentskými volbami. Iniciativu tak převzala Francie, poznamenala agentura Reuters.

Podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Marka Ayraulta začnou velmoci do konce června pracovat na sestavení ekonomických pobídek a bezpečnostních záruk, které by měly přimět Izraelce a Palestince, aby do konce roku obnovili mírová jednání.

"Dvoustátní řešení je vážně ohroženo. Dostáváme se do bodu, ze kterého není návratu a kdy toto řešení už nebude možné," prohlásil Ayrault.

Palestinci iniciativu podporují

Palestinci tuto iniciativu podporují. Izraelci ji předem považují za neúspěšnou s tím, že k řešení mohou vést jen přímé rozhovory.

Vstřícné gesto by se ale přece jen našlo. Izrael v pátek propustil členku palestinského parlamentu Chálidu Džarrárovou, která strávila 14 měsíců v izraelské věznici. Informovala o tom agentura AP.

Podle židovského státu byla členkou nelegální organizace, její manžel nicméně tvrdí, že ji zavřeli "z politických, nikoli bezpečnostních důvodů".

Nejedná se už dva roky

Mírová jednání mezi oběma národy jsou přerušena od roku 2014. Největší neshody v minulých kolech panovaly ohledně výstavby židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde má vzniknout palestinský stát.

Pro Palestince je navíc nepřijatelný požadavek izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby uznali Izrael jako židovský stát.

Zaorálek nevybočil

Česko na jednání zastupuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Na Twitteru napsal, že "mír na Blízkém východě je především v rukou Izraelců a Palestinců, ale i ostatní mohou pomoci". Jak dodal, uskuteční se ještě mnoho schůzek a některé by mohly být i v České republice.

Tweet českého ministra zahraničí

Reklama

Výběr článků

Načítám