Hlavní obsah

Unie musí sankcemi přimět Rusko k naplnění Minsku, tvrdí Steinmeier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Evropská unie musí s protiruskými sankcemi zacházet tak, aby přiměla Moskvu realizovat dohodu z Minsku o příměří na východě Ukrajiny. V Berlíně to v úterý řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Umí si proto představit postupné rušení sankcí, pokud by naplnění minské dohody posloužilo. Zatím ale podle něj podmínky pro takový krok nenastaly.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Článek

"Naším cílem musí být prosazení dohody z Minsku a stabilizace celé Ukrajiny. Jedním z nástrojů, které slouží tomuto cíli, jsou i sankce. A s nimi musíme zacházet takovým způsobem, aby se naplňování dohody urychlilo," řekl Steinmeier.

Protiruské sankce v roce 2014 přijaly evropské země a Spojené státy kvůli ruské anexi Krymu a podpoře separatistů na východě Ukrajiny. O prodloužení sankcí bude rozhodovat Evropská unie předtím, než na konci července vyprší.

Steinmeier připustil, že si není jistý, zda EU platnost sankcí prodlouží, protože některé státy se k tomu staví zdrženlivě. Sám ale zatím zrušení sankcí nenavrhuje. "Jedině pokud bychom viděli výrazný pokrok v minském procesu, mohlo by se začít uvažovat o jejich postupném odstraňování. Ale já zatím žádný takový pokrok nevidím," řekl.

Brexit by negativně ovlivnil EU

Doufá, že nedojde k odchodu Velké Británie z Evropské unie. Tento krok by podle něj měl negativní vliv nejen na Londýn, ale i na zbytek evropského bloku. Je přesvědčen, že by Británie měla menší možnosti řešit mezinárodní problémy, které se jí dotýkají. Ve zbývajících 27 zemích by posílili odpůrci myšlenky společné Evropy.

"Rozhodně si přeji Británii v Evropské unii a i pro Británii je dost důvodů k setrvání," řekl Steinmeier. "Samozřejmě jsou tu ekonomické důvody, ale nejsou jediné. Když ve 21. století musíme řešit problémy, které jsou pro jednotlivé státy příliš velké, mělo by být v britském zájmu být ve společenství států, v němž má Británie silný hlas, a řešit tyto problémy společně," řekl ministr.

Související téma:

Referendum o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června. Jeho vypsání slíbil britský premiér David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami

Reklama

Výběr článků

Načítám