Hlavní obsah

Ve Středozemním moři se minulý týden utopilo 880 migrantů

Řím
Aktualizováno

Ve Středozemním moři se minulý týden utopilo nejméně 880 migrantů směřujících do Evropy, uvedl v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Opírá se přitom o rozhovory, které jeho pracovníci v Itálii vedli s těmi, již potopení několika lodí přežili.

Foto: ČTK/AP

Migranti na převrženém člunu

Článek

Po uzavření balkánské cesty se Itálie stala opět hlavní tranzitní zemí pro běžence směřující do Evropy. Plaví se tam většinou z rozvrácené Libye. Jejich množství v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě výrazně vzrostlo.

Naposled UNHCR uvedla, že utopených bylo 700. [celá zpráva]

Foto: Francesco Malavolta, ČTK/AP

Zachránění migranti

Od začátku roku dorazilo podle OSN do Itálie kolem 40 tisíc uprchlíků. S přičtením nejnovější bilance obětí jich letos v moři zahynulo již 2510. Ve stejném období loni to bylo 1855 utonulých, uvedl mluvčí UNHCR William Spindler.

„V tuto chvíli pašeráci umisťují lidi do člunů, které jsou jen stěží vhodné (k plavbě přes moře) a v mnoha případech cestu nedokážou překonat. Děje se tedy to, že jakmile vyrazí od pobřeží, volají záchranářům a ti je přijedou zachránit,” uvedl mluvčí UNHCR. „Je to závod s časem dostat se tam, než se loď potopí, V některých případech se tam záchranáři dostanou příliš pozdě,” dodal. [celá zpráva]

Podle UNHCR se o cestu do Evropy letos pokusilo 203 981 migrantů a uprchlíků, téměř tři čtvrtiny z nich přicestovaly do konce března z Turecka do Řecka. Přes 46 000 jich dorazilo do Itálie, což je skoro stejný počet jako v prvních pěti měsících minulého roku.

Většina lodí s migranty vyráží z oblasti kolem města Sabráta západně od Tripolisu. Lodě jsou mnohem více přeplněné než ty, které je možné vidět na trase mezi Tureckem a Řeckem. Plavidla z Libye často mají na palubě 600 a více cestujících a někdy je táhnou větší rybářské lodě, což je rovněž nebezpečné

Reklama

Výběr článků

Načítám