Hlavní obsah

Hollande s Merkelovou uctili památku obětí bitvy u Verdunu

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová v neděli uctili památku mrtvých bitvy u Verdunu, která proběhla před sto lety během první světové války. Odpoledne se vydají do kostnice v Douaumontu, kde jsou ostatky 138 000 neznámých francouzských a německých vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hollande s Merkelovou uctili památku obětí bitvy u Verdunu Video: Reuters

 
Článek

Společnou návštěvou navázali na legendární návštěvu z roku 1984, kterou tam uskutečnili tehdejší francouzský prezident François Mitterrand a bývalý německý kancléř Helmut Kohl.

Mitterrand tehdy dodal jednomu z vrcholných symbolů francouzsko-německého usmíření na váze, když při hraní francouzské národní hymny uchopil zprvu překvapeného Kohla za ruku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Slavná fotografie z roku 1984, na které se tehdejší francouzský prezident François Mitterand a německý kancléř Helmut Kohl drží na znamení jednoty za ruce.

Na německém hřbitově Consenvoye dostali Hollande s Merkelovou kopii dokumentu, který tehdy Mitterrand s Kohlem podepsali.

Bitva u Verdunu, která patřila k nejkrvavějším střetnutím první světové války, trvala od února do prosince 1916. Zahynulo při ní na obou stranách celkově 300 000 vojáků, dalších 400 000 utrpělo zranění.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německo se u verdunské pevnosti, která měla pro Francii nesmírný historický význam, pokusilo masivním útokem na nejsilnější bod francouzské obranné linie nepřítele i s převahou dělostřelectva zlomit a vyčerpat. Francouzi se ale ubránili, a to i díky tomu, že v bitvě vystřídali 70 z celkových 95 divizí armády, zatímco Německo bojovalo se stejnými armádními sbory.

Přestože se ukázalo, že pro další vývoj války nakonec neměla bitva vzhledem k počtu padlých takový strategický význam, někteří pozdější historici ji přirovnali zejména kvůli urputnosti bojujících k bitvě u Stalingradu z druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám