Hlavní obsah

Němečtí žalobci budou vyšetřovat předsedkyni AfD Petryovou

– Berlín

Drážďanské státní zastupitelství zahájí vyšetřování šéfky strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryové, která je podezřelá z křivopřísežnictví. Petryová čelí podezření, že ve výboru saského parlamentu loni nemluvila pravdu, když byla dotazována na financování strany. Ve středu o tom informovala agentura DPA.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Frauke Petryová, předsedkyně pravicové populistické strany Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

Na čtyřicetiletou političku přišla dvě trestní oznámení. Týkají se křivé výpovědi, které se údajně Petryová dopustila na konci loňského roku, když ve výboru zemského sněmu vysvětlovala, zda se AfD v roce 2014 u svých členů domáhala peněz na volební kampaň.

Státní zastupitelství saský parlament o vyšetřování informovalo v pondělí dopisem. Vyšetřování oficiálně zahájí podle všeho ještě v tento týden.

Krok státního zastupitelství podle agentury DPA uvítal saský poslanec za stranu Levice André Schollbach, který jedno z trestních oznámení podal, i předseda saské AfD Uwe Wurlitzer. Podle něho se ukáže, že se Petryová žádného přečinu nedopustila.

Pokud by to vyšetřovatelé zhodnotili jinak a šéfku AfD obžalovali, hrozil by jí až několikaletý trest odnětí svobody. Za křivopřísežnictví šest měsíců až pět let a za křivou výpověď, která nebyla učiněna pod přísahou, tři měsíce až pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám