Hlavní obsah

Pro islám není na Slovensku prostor, prohlásil premiér Fico

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) poskytl agentuře TASR první povolební rozhovor. Opětovně v něm odmítl kvóty na přerozdělování migrantů i možnost vzniku ucelené muslimské komunity na Slovensku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Islám nemá na Slovensku prostor. Řekl jsem, že nechci, aby na Slovensku vznikla ucelená muslimská komunita, a říkám to znova,” prohlásil slovenský ministerský předseda.

„Nechci, aby zde bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří budou postupně prosazovat své věci. Mluvil jsem opakovaně s premiérem Malty, který mi řekl, že problémem není to, že přicházejí, ale že mění charakter země. My nechceme měnit tradice země, která je postavena na cyrilometodějských hodnotách,“ dodal Fico.

Nejsme a nebudeme multikulturní

Slovenský premiér odmítl i to, že by dovolil, aby někdo jeho zemi vnucoval ideu multikulturalismu.

„Pokud mi někdo chce říct, že Slovensko chce být multikulturní, že si tady každý bude dělat, co chce, že se zde budou měnit tradice a že se Slovensko změní, tak jde proti podstatě této země,“ řekl Fico.

Související téma:

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico ohlásil výsledek voleb za velký úspěch pro stranu, ačkoli půjde možná o Pyrrhovo vítězství.

Předseda slovenské vlády zároveň znovu odmítl rozdělování migrantů na základě povinných kvót. „Od začátku jsme řekli, že kvóty jsou nesmysl a nebudeme je realizovat,“ uvedl. Kritizoval také země, které kvóty prosazují, ale sami je neuplatňují. „Když se podíváte, kolik lidí přemístili na základě kvót, vidíte tam dvě velké nuly,“ řekl Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám