Hlavní obsah

Turecký parlament změnil ústavu a zrušil čtvrtině poslanců imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecký parlament schválil v pátek vládou navrhované změny ústavy, které budou znamenat zrušení imunity zhruba pro čtvrtinu poslanců. Nová pravidla postihnou přinejmenším 138 z 550 zákonodárců, vůči nimž ve sněmovně leží podněty k trestnímu stíhání. Nejvíce zasaženou stranou bude opoziční prokurdská Lidová demokratická strana. Vláda a prezident Recep Tayyip Erdogan její zástupce obviňují z podpory terorismu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký parlament při projednávání změn ústavy

Článek

Lidová demokratická strana tak může kvůli zahájení trestního stíhání přijít až o 50 z 59 poslanců. Vláda i prezident Erdogan ji označují za politické křídlo zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), proti jejímž členům nyní turecká armáda intenzivně bojuje na jihovýchodě země.

Nová pravidla týkající se imunity dlouhé týdny rozdělují poslance a debaty o nich byly velmi vášnivé. Zákonodárci se kvůli nim několikrát ostře pohádali a došlo i na rvačky. V pátek během ranní debaty opustili na protest sál členové největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP).

Kritici postupu vlády tvrdí, že nová pravidla pro imunitu jsou účelovou metodou, jak se zbavit odbojných poslanců a posílit v parlamentu Erdoganův vliv.

Pro ústavní novelu hlasovalo ve druhém čtení 373 z 550 zákonodárců, což je více než dvoutřetinová většina, která je v Turecku nutná ke změně ústavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám