Hlavní obsah

Německo má první případ přenosu ziky pohlavním stykem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé úřady zaznamenaly první potvrzený přenos viru zika pohlavní cestou. Podle Ústavu Roberta Kocha, což je spolkový úřad pro kontrolu a prevenci nemocí, testy nákazu prokázaly u ženy, jež měla nechráněný sex s mužem, který se v dubnu vrátil z Portorika.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve pacienta infikovaného virem zika.

Článek

Na začátku dubna se u nakaženého muže projevily příznaky podobné chřipce a infekce virem zika se o několik týdnů později projevila i u jeho sexuální partnerky.

To, že by se žena nakazila od komára, tedy primárního přenašeče infekce, Ústav Roberta Kocha vyloučil. Nemocná žena od poloviny ledna nebyla v oblasti, kde se tropičtí komáři vyskytují.

Virus zika, který může vyvolat mikrocefalii u novorozenců, se šíří především v Jižní a Střední Americe i v tropických a subtropických oblastech Afriky, Asie nebo Austrálie. Ve světě se jím už nakazily milióny lidí. Přesný počet nelze určit, protože u většiny nemocných je průběh lehký a infikovaní tak mnohdy vůbec nenavštíví lékaře.

Mikrocefalie je těžká vývojová porucha projevující se zakrněním mozku a obvykle i celé hlavy u nově narozených dětí. [celá zpráva]

Pohlavní přenos ziky už byl dříve prokázán v dalších evropských zemích, Spojených státech i zemích Latinské Ameriky.

Příznaky onemocnění virem zika

Zvýšená teplota nad 38 stupňů Celsia.

Možné otoky kloubů, především menších na rukou a nohou.

Makulopapulární vyrážka často se šířící z tváře na tělo.

Překrvení očních spojivek nebo nehnisavý zánět spojivek.

Slabost a bolesti hlavy.

Inkubační doba se pohybuje od 3 do 12 dní.

Příznaky ustupují po 2 až 7 dnech.

Jako ochranu doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhnout se sexu bez ochrany alespoň měsíc po návratu ze zemí, kde je virus rozšířen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám