Hlavní obsah

Virus zika je nebezpečnější, než se myslelo, plody jsou poškozené u pětiny těhotných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Akutní vlna nákazy virem zika sice v Brazílii s nastupujícím podzimem polevuje, ukazuje se však, že virus je mnohem nebezpečnější, než se předpokládalo. Poškození plodu se objevuje u dvaceti procent těhotných žen nakažených virem, a ne u pouhého procenta či dvou, jak se dosud uvádělo, informovala v pondělí BBC.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Komáři Aedes aegypti, přenášející ziku

Článek

Původní zprávy hovořily o tom, že dítě trpící mikrocefalií, tedy nedostatečným vývojem mozku se narodí asi jednomu procentu žen, které v průběhu těhotenství onemocněly zikou. Brazilští lékaři ale zjistili, že u dětí zhruba pětiny těhotných žen nakažených virem se objevují různá další poškození mozku.

Jiná studie, o níž informoval New England Journal of Medicine, uvádí, že „29 procent skenů plodů v děloze u žen nakažených zikou ukazuje abnormality včetně omezení růstu“.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Larvy přenašeče ziky komára Aedes aegypti

Většina lékařů je nyní přesvědčena, že mikrocefalie, která dětem způsobuje zastavení růstu mozku, je způsobena nakažením virem zika. S nákazou se také spojuje vzácné nervové onemocnění, tzv. Guillain-Barreho syndrom, který může u dospělých vyvolávat dočasnou paralýzu.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Komár Aedes aegypti pod mikroskopem

Brazilští lékaři podotkli, že aktuálně počet nových případů sice klesá s tím, jak končí aktivita komára Aedes aegypti, který je hlavním přenašečem viru, a se zlepšující se informovaností o nebezpečí nákazy. Na druhou stranu upozornili na to, že se virus dále šíři po Jižní Americe a vývoj vakcíny je teprve v počátcích, takže zika bude ještě nějakou dobu hrozit.

Reklama

Výběr článků

Načítám