Hlavní obsah

Migranti ztroskotali při plavbě z Dánska do Švédska

Kodaň/Tallinn

Čtveřice běženců se v pondělí pokusila přeplout z Dánska do Švédska, jejich plavidlo se ale potopilo. Třem migrantům se podařilo doplavat na ostrovy v Öresundské úžině, čtvrtého z moře zachránila pobřežní stráž. Zadržení dalších běženců oznámilo Estonsko.

Foto: Profimedia.cz

Švédská policie

Článek

Běženci, kteří žili v dánském azylovém táboře, se nejdříve vydali do Kodaně, odkud vypluli do Švédska, kde chtěli požádat o azyl. Krátce poté se ale jejich loď potopila a dva migranti dopluli na řídce obydlený dánský ostrov Saltholm. Zde si jich všimli místní, kteří zavolali pobřežní stráž. Ta je krátce poté našla opět v moři, protože se pokoušeli doplavat na umělý ostrov Peberholm, který byl vybudován k propojení mostu přes úžinu s navazujícím tunelem.

Zmíněná dvojice se nakonec vrátila na Saltholm. Mezitím k Peberholmu doplaval třetí migrant a čtvrtého z moře zachránila helikoptéra.

Z Ruska do Estonska přes Narvu

Další migranty zadrželi už v sobotu nad ránem estonští pohraničníci. Sedm íránských běženců přepluli na nafukovacím člunu řeku Narvu oddělující Estonsko od Ruska.

Pohraničníci nejdříve zadrželi šest lidí, z toho byli dva muži, dvě ženy a dvě děti, sedmý běženec uprchl. Dopadnout se ho podařilo v sobotu večer, když se snažil stopem dostat do přístavu, odkud očividně zamýšlel odplout do některé ze severských zemí.

Řeka Narva není podle agentury AP na některých místech příliš přísně chráněna ruskou a estonskou pohraniční stráží, takže ji lze překonat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám