Hlavní obsah

V Belgii soudí teroristickou buňku z Verviers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V belgickém hlavním městě Bruselu začal v pondělí za přísných bezpečnostních opatření soud s islámskými radikály. Buňka zadržená zkraje loňského roku ve městě Verviers byla napojena na teroristy z Paříže, potažmo z Bruselu. Z celkem šestnácti obžalovaných je ale devět stále na útěku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vojáci stráží Justiční palác v Bruselu.

Článek

Belgická policie provedla zátah proti členům buňky loni v lednu po teroristickém útoku v pařížské redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo, při němž bylo zabito 17 lidí. Policie dva podezřelé při razii zabila.

Vyšetřovatelé tvrdí, že buňka plánovala v Belgii teroristické útoky a organizoval ji Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, ten také řídil skupinu, která loni v listopadu rozpoutala masakr v Paříži a zabila 130 lidí. Přitom existuje i spojnice mezi teroristy z Paříže a skupinou, která nedávno útočila v Bruselu na letišti a v metru.

Abaaouda posléze francouzská policie zabila při zátahu na pařížském předměstí Saint-Dennis. [celá zpráva]

Hlavní postavou procesu v Bruselu je šestadvacetiletý Marouane El Bali, který stejně jako dva druhové, které policie zabila, pochází z bruselské čtvrti Molenbeek, odtamtud byli také teroristé v Paříži.

Z devíti osob souzených v nepřítomnosti jsou dva Belgičané, pět Francouzů, jeden Maročan a jeden Nizozemec.

Související témata:

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám