Hlavní obsah

Za poslední tři dny připlulo do Řecka jen 138 migrantů

Atény

Počet migrantů, kteří nyní míří přes Egejské moře z Turecka do Řecka, zůstává nadále velmi nízký - za poslední tři dny dorazilo na řecké ostrovy jen 138 lidí. V pondělí to uvedla agentura DPA s odvoláním na informace vládního koordinačního centra pro uprchlickou krizi.

Foto: Reuters

Zachránění migranti

Článek

Počet běženců výrazně omezila dohoda Evropské unie a Ankary o vracení migrantů, která začala platit v březnu.

Deník Kathimerini v pondělí napsal, že řecká pobřežní stráž zachránila za poslední tři dny u ostrovů Lesbos a Farmakonisi 74 uprchlíků.

Ohrožená dohoda s Tureckem funguje

Celkově velmi nízké počty nově příchozích, které nyní neláká ani příznivé počasí, podle úřadů znamenají, že dohoda s Tureckem funguje. "Turecko dohodu z velké části dodržuje," citovala DPA člena řecké pobřežní stráže.

Počet běženců, kteří v dubnu dorazili z Turecka do Řecka, klesl na 3469. Ještě během předchozího měsíce jich bylo 26 971, loni v dubnu pak 13 556.

Klesající trend je patrný zejména ve srovnání s prvními dvěma měsíci letoška: v lednu do Řecka doputovalo 67 415 uprchlíků a v únoru dalších 57 066.

Problém může nastat v tom, že turecký prezident opakovaně prohlásil, že Turecko nezmění protiteroristický zákon, čímž mimo jiné Brusel podmínil bezvízový styk. Zrušení víz ale Ankara mimo jiné žádala výměnou za domluvenou směnu migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám