Hlavní obsah

Havarovanému vrtulníku v Norsku se utrhl rotor

– Oslo

Příčinou tragické páteční nehody vrtulníku Eurocopter EC 225 Super Puma v Norsku, při které zahynulo všech třináct lidí na palubě, byl technický defekt. Podle agentury DPA to v úterý oznámil šéf norské vyšetřovací komise Kåre Halvorsen.

Foto: NTB Scanpix, Reuters

Loď norských záchranářů vyzvedla zbytek havarovaného vrtulníku

Článek

„Na základě faktů, které máme, šlo o technickou poruchu a ne lidskou chybu. Jsme si tak jisti, jak jen můžeme být, že nehodu způsobila technická závada,“ řekl Halvorsen na tiskové konferenci. „Rotor se od helikoptéry oddělil ještě před zřícením stroje do moře.”

Až do samého pádu let podle něj probíhal normálně, nebyl vydán žádný nouzový signál. ”Víme, že neštěstí se odehrálo velmi, velmi rychle,” dodal šéf komise.

Vrtulník se zřítil u ostrova Turöy nedaleko města Bergenu. Rotor skončil na ostrově, trup v moři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norští záchranáři vyjíždějí k místu, kam se zřítil vrtulníkVideo: Reuters

Z ropné plošiny se jím vracelo 11 tamních zaměstnanců. O život při pádu přišla i dvoučlenná posádka stroje. Mezi oběťmi bylo 11 Norů, Brit a Ital. [celá zpráva]

Norská média zdůrazňují, že k první smrtelné nehodě vrtulníku spojené s těžbou ropy od roku 1997, došlo v době, kdy se druhým rokem snižují náklady na těžbu kvůli klesajícím cenám ropy. Omezení se týká i prostředků na dopravu vrtulníky. Měly se zkrátit časy obrátky. Tento plán nyní padl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám