Hlavní obsah

Zneužívání poslaneckých náhrad? V Británii za čtyři roky natvrdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Bývalý britský europoslanec labourista Peter Skinner byl v pátek odsouzen na čtyři roky do vězení za neoprávněné čerpání poslaneckých náhrad. Vykazoval náklady na poradce, místo nich ale dlouhá léta nakupoval šperky, stravoval se v luxusních restauracích a nocoval v přepychových hotelích. Připravil tím občany Spojeného království o 100 tisíc liber (téměř 3,5 miliónu korun), uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Peter Skinner v Evropském parlamentu

Článek

„Zklamal jste důvěru veřejnosti. A to nejen vůči vaší osobě, ale vůči demokratické instituci jako takové,“ konstatovala soudkyně Maura McGowanová, než někdejšího poslance za Jihovýchodní Anglii poslala do vězení. Uznán vinným byl za podvod, falšování účetnictví a vytvoření falešného mechanismu (obohacování).

Na základě zfalšovaného dopisu předstíral, že zaměstnával svého otce, za což inkasoval každé tři měsíce pět tisíc liber (přes 173 tisíc korun).

Celkem vykázal náklady ve výši 480 tisíc liber, z toho 100 tisíc podvodně.

Kentská policie uvedla, kam šly peníze. Mimo jiné od prosince 2007 do července 2009 platil 10 tisíc liber měsíčně své ženě. Své bývalé manželce koupil vůz Land Rover a s novou ženou jel na líbánky na Havaj.

Při vynášení rozsudku Skinner, jenž zastupoval veřejnost v europarlamentu patnáct let (mezi roky 1999 až 2014), podle reportéra BBC Pierse Hopkirka neprojevil žádné emoce. Před vynesením rozsudku mu jen řekl: „Jasně že mám nějaké obavy ohledně důvěry veřejnosti v politiky, ale to je vše, co mohu říci.“ Na dotaz, zda se bojí, že skončí ve vězení, neopověděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám