Hlavní obsah

Lotyšsko hodlá zakázat zakrývání obličeje. Opatření by se dotklo jen několika málo žen

– Riga

Lotyšsko hodlá muslimkám zakázat zahalování obličeje. Ve dvoumiliónové pobaltské zemi sice podle dostupných informací žije jen několik málo muslimek, které nosí burku či nikáb, i to je ale podle tamního ministerstva spravedlnosti příliš. Jde prý navíc hlavně o preventivní opatření. Informoval o tom deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Smyslem zákazu je podle oficiálního vyjádření „ochránit lotyšskou kulturu a čelit bezpečnostním hrozbám spojeným s migrací do Evropy“.

„Přijímání preventivních opatření patří k úkolům zákonodárců,“ vysvětlil podle NYT ministr spravedlnosti Dzintars Rasnačs z protimigantsky laděné partaje Národní aliance. Je prý přesvědčený, že návrh z pera jeho úřadu parlament schválí drtivou většinou, v platnost by tak mohl vejít už v roce 2017.

Podle odhadů úřadů žije v Lotyšsku okolo tisícovky praktikujících muslimů.

Inspirace Francií

Při práci na změně legislativy se hodlá lotyšská vláda inspirovat Francií, kde už je zahalování částečně zakázáno. Zákaz by se měl týkat jen zahalování obličeje, tedy nikábů a burek, nikoli šátků zakrývajících vlasy.

„Nechráníme jen lotyšské kulturně historické hodnoty, snažíme se ochránit kulturně historické hodnoty (celé) Evropy. Jde nám hlavně o to, aby potenciální imigranti respektovali lotyšské zvyklosti,“ dodal dále tamní ministr spravedlnosti.

Informace přichází jen několik dní poté, co se francouzský premiér Manuel Valls nechal slyšet, že by uvítal úplný zákaz šátků na vysokých školách.

Zakrývání obličeje na veřejných místech (například i maskou či škraboškou) je v zemi galského kohouta zapovězeno od dubna roku 2011. Zahalování je plošně zakázáno také v Belgii a Nizozemsku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám