Hlavní obsah

Francie chce kvůli fotbalovému Euru prodloužit výjimečný stav

Paříž
Aktualizováno

Francouzská vláda navrhuje prodloužit výjimečný stav zavedený loni v listopadu po pařížských teroristických útocích o další dva měsíce, tedy do 26. července. Podle agentury AFP to ve středu oznámil francouzský premiér Manuel Valls, který to zdůvodnil fotbalovým mistrovstvím Evropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie simulovala teroristický útok na hlavním pařížském nádražíVideo: Reuters

 
Článek

„Stojíme-li před tak velkou událostí..., musíme zajistit bezpečnost,” prohlásil Valls ve francouzském rozhlase s odkazem na evropský šampionát ve fotbale, který pořádá Francie. Koná se od 10. června do 10. července.

Opatření platí od teroristických atentátů, které si 13. listopadu v Paříži vyžádaly 130 obětí. Původně mělo skončit 26. února, ale deset dní před tím schválil parlament žádost vlády o tříměsíční prodloužení.

Francouzská Liga pro lidská práva (LDH) začátkem roku požádala nejvyšší právní autoritu v zemi, aby se výjimečný stav zrušil, nebo aspoň omezil. Státní rada to ale odmítla. Své znepokojení již několikrát sdělilo Paříži i vedení Rady Evropy (RE).

Na základě výjimečného stavu ve Francii může kupříkladu policie i bez soudního povolení provádět razie či zabavovat i legálně pořízené zbraně. Úřady mohou nařizovat domácí vězení a zakazovat radikální organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění.

Od listopadových atentátů hlídkují v ulicích vedle policistů i ozbrojení vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám