Hlavní obsah

Několik stovek migrantů se utopilo u břehů Egypta

Řím
Aktualizováno

Ve Středozemním moři došlo k další tragédii, při které zahynuli migranti. Italský prezident Sergio Mattarella v pondělí řekl, že při havárii lodi s běženci se u egyptských břehů utopilo několik set lidí. Přesný počet obětí nezmínil.

Foto: Reuters

Zachránění migranti (ilustrační záběr)

Článek

Podle nepotvrzených zpráv médií zahynulo nejméně čtyři sta osob, uprchlíků ze Somálska, Etiopie a Eritreje, kteří se chtěli dostat do Evropy. Měli se plavit na čtyřech člunech, uvedl web Euronews.

I italský ministr zahraničí potvrdil zprávy, ale dodal, že čeká na další informace. „Je jisté, že máme zase tragédii ve Středozemním moři, přesně rok poté, co jsme měli tragédii u libyjských břehů,“ řekl ministr Paolo Gentiloni, který připomínal loňskou dubnovou tragédii. Tehdy zemřelo asi 400 lidí. [celá zpráva]

Bližší podrobnosti  o případu zatím chybějí. Italská pobřežní stráž uvedla, že o katastrofě dosud nic nevěděla.

Somálský diplomat

Informace o havárii jako první sdělil BBC somálský diplomat v Egyptě. Podle něj se zatím podařilo zachránit jen asi tři desítky lidí, kteří na lodích mířili do Itálie. Na tragédii ho upozornily v neděli zprávy na sociálních sítích, které sdílely rodiny migrantů. Podle něj část migrantů skončila na řeckém ostrově. Jak se tam dostali, není jasné.

Italská pobřežní stráž v pondělí uvedla, že se u libyjských břehů podařilo zachránit 108 lidí z polopotopeného gumového člunu, šest lidí zahynulo. Všechny odvezla soukromá záchranná loď Aquarius, která s nimi zamířila na italskou Lampedusu. Dalších 21 lidí z člunu se pohřešuje. Není ale jisté, zda případy souvisejí.

Italská pobřežní stráž zachránila v neděli 33 lidí z malého člunu u Sicílie.

Reklama

Výběr článků

Načítám