Hlavní obsah

Rusko odmítlo kritiku nízkého průletu suchojů nad torpédoborcem jako bolestínskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve středu odmítlo, že by pondělní a úterní průlety dvou suchojů Su-24 nad americkým torpédoborcem USS Donald Cook v Baltském moři byly nebezpečné. Bombardéry přitom přelétly nad torpédoborcem tucetkrát a v jednom případě letěl stroj jen devět metrů nad hladinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské letouny proletěly nad americkým torpédoborcemVideo: Reuters

 
Článek

Generál Igor Konašenkov z ruského ministerstva obrany k incidentu uvedl: „Poté, co měli vizuální kontakt s lodí, se ruští piloti obrátili od ní v plném souladu s bezpečnostními opatřeními. Všechny lety ruských letadel jsou plně v souladu s mezinárodním právem o použití vzdušného prostoru nad neutrálními vodami.“

Podle tvrzení Moskvy se americké plavidlo pohybovalo 70 kilometrů od ruské námořní základny v Baltském moři. Suchoje nebyly ozbrojeny. [celá zpráva]

Foto: US NAVY, Reuters

Ruský bombardér Suchoj Su-24 přelétává nad americkým raketovým torpédoborcem USS Donald Cook

Foto: US NAVY, Reuters

Ruské Suchoje Su-24 nad americkým torpédoborcem USS Donald Cook

Opakované přelety jeden americký představitel označil za „jeden z nejagresivnějších činů v nedávné době“. Od loňska přibylo výrazně přeletů ruských letadel nad loděmi NATO.

Kapitán raketového torpédoborce třídy Arleigh Burke podle BBC přelety označil za „simulovaný útok“. Podle amerického velení byly přelety nebezpečné a provokativní a mohly způsobit nehodu.

Konašenkov k americké reakci podle Interfaxu doplnil: „Upřímně řečeno, nerozumím důvodu tak bolestínské reakce našich amerických kolegů. V operační vzdálenosti od ruské námořní základny Baltické flotily princip volného pohybu amerického torpédoborce nepopírá právo volného pohybu ruským vzdušným korábům.”

Foto: Us Navy, Reuters

Přelet letounu Su-24 nad americkým torpédoborcem

Foto: ČTK/AP

Ruské Suchoje Su-24 míjejí raketový torpédoborec USS Donald Cook

Opakované přelety rozhodně nepotvrzují ruské tvrzení, že po spatření lodě se hned piloti obrátili. Posádky navíc o lodi dobře věděly, protože tyto nadzvukové stroje s měnitelnou geometrií křídla jsou vybaveny účinnými radary.

Radar Orion A je určen pro útoky na plavidla. Velké lodě umožňuje detekovat na vzdálenost 150 km. Vybaven je i druhým radarem Relijef mapujícím terén, který umožňuje létat v extrémně malých výškách těsně nad povrchem a při útocích podlétnout nepřátelské radary.

I vizuální kontakt posádky navázaly mnohem dříve, protože viditelnost byla dobrá.

Foto: US Navy/MC2 Jason R. Zalasky, Reuters

Posádka ruského vrtulníku Kamov Ka-27 pořizovala snímky americké lodi.

Po přeletech suchojů následovalo sedm přeletů vrtulníku Kamov Ka-27 (v kódu NATO Helix), který pořizoval snímky americké lodi. Torpédoborec operoval v mezinárodních vodách Baltského moře více než 100 kilometrů od Kaliningradu.

Související témata:

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový bombardér Suchoj Su-24 na záběru norského letectva

Foto: Profimedia.cz

Foto: Us Navy, Reuters

Torpédoborec třídy Arleigh Burke USS Barry

Reklama

Výběr článků

Načítám