Hlavní obsah

Belgie měla varování před bratry Bakraouiovými pět dní před útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nizozemsko pět dní před bruselskými atentáty s Belgií hovořilo o kriminální minulosti bratrů Brahima a Khalida Bakraouiových, kteří se 22. března odpálili na bruselském letišti a v metru. Učinilo tak po upozornění od amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), informoval v úterý poslance nizozemského parlamentu tamní ministr spravedlnosti Ard van der Steur.

Foto: Interpol/Handout via Reuters, Reuters

Útočník z bruselského metra Khalid Bakraoui

Článek

Van der Steur na dotazy nizozemských zákonodárců uvedl, že nizozemská policie 16. března od FBI dostala zprávu, „v níž byly hlášeny někdejší trestné činy Brahima El Bakraouia a jeho bratra Khalida a někdejší teroristické činy Khalida”.

Následující den bylo toto „téma nadhozeno při bilaterálních kontaktech mezi nizozemskou a belgickou policií”, dodal ministr, kterého citovala agentura AFP.

„Hovořilo se o radikální minulosti obou mužů,” pokračoval van der Steur bez dalších podrobností.

Ministr rovněž potvrdil informace amerického tisku z minulého týdne o tom, že Brahim El Bakraoui od 25. září 2015 figuroval na seznamu teroristů FBI.

Belgická vláda po kritice z domova i ze zahraničí připustila, že se při pronásledování islamistických radikálů dopustila chyb.

Foto: ČTK/AP

Ibrahim Bakraoui

Turecko Belgii vyčetlo, že ignorovala informace, které jí předalo o „teroristickém bojovníkovi” Brahimu El Bakraouim, jenž byl loni v červnu zadržen poblíž turecko-syrské hranice.

Van der Steur minulý týden potvrdil, že Turecko Brahima El Bakraouiho vyhostilo a muž po nezjištěnou dobu pobýval před návratem do Belgie v Nizozemsku. Tamním úřadům však prý nebyl znám a nefiguroval v jejich seznamech podezřelých osob.

Podle vyšetřovatelů si Khalid El Bakraoui, který se odpálil ve stanici bruselského metra Maelbeek, ve městě Charleroi pronajal ubytování na doklady někdejšího fotbalisty klubu Inter Milán Brahima Maaroufiho, který je stejně jako Bakraouiovi Belgičanem marockého původu. [celá zpráva]

Zemřelo 162 lidí

Právě v bytě v Charleroi belgická policie při razii 9. prosince našla otisky prstů Abdelhamida Abaaouda, který je považován za osnovatele pařížských atentátů, a Bilala Hadfiho, který se odpálil na pařížském stadionu Stade de France.

Listopadové pařížské atentáty si vyžádaly 130 mrtvých a ty bruselské z minulého úterý podle dnešních informací belgického ministerstva zdravotnictví 32.

Reklama

Výběr článků

Načítám