Hlavní obsah

Můj bratře, proč nás nenásleduješ? verbovala SMS v Bruselu mladé muže k džihádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Řada mladých mužů z problematické bruselské čtvrti Molenbeek obdržela po atentátech z minulého úterý textovou zprávu, která je vyzývala, aby se připojili k boji proti Západu. S odvoláním na poslance parlamentu bruselského regionu Jamala Ikazbana o tom v úterý informoval server Politico.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bruselské předměstí Molenbeek

Článek

"Můj bratře, proč nás nenásleduješ do boje proti obyvatelům Západu? Učiň ve svém životě správné rozhodnutí," stálo v textové zprávě, kterou kdosi - zřejmě verbíři Islámského státu - v neděli rozeslal mladým muslimským obyvatelům Molenbeeku.

Zprávy chodily z předplacené SIM karty, jejíhož majitele se zatím nepodařilo vystopovat, protože ji lze aktivovat i bez vložení osobních údajů. Jak se teroristé dostali k telefonním číslům mladých muslimů z Molenbeeku, není jasné.

Podle tamních aktivistů, na něž se odvolává britský list The Guardian, se Islámský stát mohl k číslům dostat například prostřednictvím jiných telefonů jiných mladých rekrutů.

Rumunské SIM karty 

Rumunský premiér Dacian Ciološ ve středu řekl, že teroristé používají rumunské karty. Nejmenovaný představitel rumunských zpravodajských služeb zase agentuře AP sdělil, že byly předplacené karty použity při loňských teroristických útocích v Evropě.

Oficiálně nicméně rumunská zpravodajská služba oznámila pouze to, že jsou rumunské předplacené karty v současné době využívány v Sýrii a v Iráku a mohou být "použity ve prospěch teroristických organizací".

Líheň terorismu

Bruselská čtvrt Molenbeek je dlouhodobě považována za líheň islamistů. V pátek 18. března tam policie zadržela pravděpodobně jediného přeživšího pachatele pařížských atentátů z 13. listopadu Salaha Abdeslama. [celá zpráva]

SMS začaly mladým muslimům chodit poté, co se na Facebooku objevily záběry mladých Bruselanů, kteří údajně oslavují teroristické útoky v belgické metropoli.

Abdeslam po útocích v Bruselu přestal spolupracovat

Salah Abdeslam, podezřelý z přímého podílu na loňských listopadových atentátech v Paříži, odmítá od bruselských atentátů z minulého týdne spolupracovat s belgickými vyšetřovateli.

V parlamentu to v pátek uvedl belgický ministr spravedlnosti Koen Geens, informoval deník La Derniére Heure. Abdeslama policie zadržela 18. března při razii v bruselské čtvrti Schaarbeek.

Islámští radikálové při nich minulé úterý na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek povraždili pětatřicet lidí a přes 300 dalších jich zranili. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám