Hlavní obsah

Polsko připravuje protiteroristický zákon, tajná služba získá větší moc

Právo, Pavol Minárik

Návrh antiteroristického zákona bezprostředně po útocích v Bruselu připravilo ve zrychleném tempu polské ministerstvo vnitra. Tajná služba (ABW) by měla podle něj získat rozsáhlé pravomoci umožňující kontrolovat například telefonickou a emailovou komunikaci na území země, ale i bankovaní konta osob, které by mohly mít spojení s teroristy.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak

Článek

„Schválením antiteroristického zákona se už v nejbližších dnech bude zabývat vláda i parlament,” uvedl šéf resortu vnitra Mariusz Blaszczak.

Zatímco dosud osobu podezřelou z terorismu bylo možné v Polsku zadržet na 48 hodin a soud musel následně do 24 hodin rozhodnout o jejím dalším osudu, podle nového návrhu by takový člověk mohl být po souhlasu soudu zadržen na 14 dní.

Navíc, čas pro prohlídky bytů a zadržení osob podezřelých z terorismu, jež může polská policie v současnosti vykonávat od 6 do 22 hodin, by se prodloužil na plných 24 hodin.

Cizince podezřelé z terorismu by mohla ABW operativně a bez rozhodnutí soudu sledovat dokonce až tři měsíce. V případě vyhlášení dvou nejvyšších stupňů ohrožení terorismem v zemi by platil zákaz veřejného shromažďování.

Tajná služba ABW by měla rovněž bezplatně využívat evidence a registry až patnácti státních a samosprávných institucí.

Opozice neříká ne, ale...

Ministr Blaszczak vyzval opozici, aby k návrhu přistoupila věcně a „totálně ho nenegovala, protože tato právní norma je pro Polsko mimořádně potřebná”.

„Opozice neříká 'ne', ale pozorně si prostuduje všechna nová omezení, která návrh obsahuje a až poté se definitivně vyjádří,” uvedl pro TVN24 představitel Občanské platformy (PO) Rafal Trzaskowski. „V žádném případě nedovolíme, aby v souvislosti s hrozbou terorismu byla neproporcionálně omezena svoboda Poláků, kteří s terorismem nemají nic společného,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám