Hlavní obsah

Belgie zná útočníky z letiště. Jde o hledané bratry a komplice Abdeslama

– Brusel • Aktualizováno

Belgické úřady zřejmě znají identitu všech třech útočníků, kteří se v úterý odpálili na bruselském letišti. Jde o bratry Khalida a Ibrahima El Bakraouiovy, kteří se na letišti odpálili, a Najima Laachraouiho, po němž policie pátrá. Policie trojici již dříve podezírala ze spolčení se strůjcem teroru z Paříže. Policistům se přihlásil taxikář, jenž teroristy dovezl na bruselské letiště. Džihádisty poznal na snímcích z bezpečnostních kamer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Belgii pátrají po teroristechVideo: Reuters

 
Článek

„Nabídl jsem jim pomoc se zavazadly, ale odsekli mi, abych se jich vůbec nedotýkal,“ vypověděl podle belgického listu HLN řidič bruselského taxíku.

O bratrech El Bakraouiových se vyšetřovatelé zmiňovali už minulý týden, poté co jim při razii v jednom z bruselských bytů utekla dvojice podezřelých. S největší pravděpodobností šlo o ně. [celá zpráva]

Belgická stanice RTBF uvedla, že Khalid Bakraoui si pod falešnou identitou pronajal byt, kde minulý týden proběhla přestřelka mezi policií a teroristy. V té době už byl podle BBC údajně hledán pro vazby na teroristy. V hledáčku policistů byl i jeho bratr Ibrahim, který měl problémy se zákonem kvůli jinému, blíže nespecifikovanému deliktu.

Foto: Handout, Reuters

Terorista, který z letiště uprchl, byl hledaný Mohamed Abrini.

Najim Laachraoui, který je na snímcích z bezpečnostních kamer oděn v bílé rozepínací bundě, se rázem stal nejhledanějším mužem Evropy. Podle belgických médií jde o blízkého komplice Salaha Abdeslama.

Odborníci na terorismus se shodují v tom, že mohl spáchání chystaného teroristického útoku uspíšit fakt, že policisté Abdeslama dopadli a přiměli mluvit. Teroristická buňka zřejmě začala zmatkovat. Abdeslam totiž vyzradil, že v belgické metropoli chystal útoky. [celá zpráva]    

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní opatření u letiště a pátrání u metraVideo: Reuters

Bomba byla moc velká

Jedno ze zavazadel, které chtěli bratři Bakraouiovi v pondělí odvézt s sebou na letiště, bylo podle taxikáře, kterého si najali, tak velké, že se ani nevešlo do kufru auta. Podezřelí jej proto raději nechali doma, doplnil deník Derniere Heure. Patrně šlo o další nálož.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ošetřování zraněných při výbuchu v metru.

Poté, co muži vystoupili z auta, si podle starosty bruselského předměstí Zaventem vzali košíky na zavazadla a naložili na ně kufry plné trhavin. Ty odvezli přes odletovou halu až k terminálům pro odbavení, kde se odpálili během kontroly. Odpalovací zařízení měli schované v rukavicích.

Třetí pachatel útoků na letišti, jehož identita není známa, je stále na útěku.

Při úterních teroristických útocích na bruselském letišti a v metru zemřelo nejméně 34 lidí a více než 250 dalších utrpělo zranění. [celá zpráva]

Belgie ve středu kvůli útokům zahájila třídenní státní smutek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám