Hlavní obsah

Rumunská prokuratura viní čtyři Izraelce z miliardového podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunská protikorupční prokuratura DNA podezřívá čtyři izraelské podnikatele z velkého restitučního podvodu, který připravil rumunský stát v přepočtu o několik miliard korun. Proto ve čtvrtek podle agentury AFP požádala soud v Brašově o souhlas s uvalením vazby na tuto čtveřici, která je zatím mimo dosah orgánů činných v trestním řízení.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo protikorupčního úřadu v Bukurešti

Článek

Mezi obviněnými, pro které DNA žádá třicetidenní vyšetřovací vazbu, je mimo jiné francouzsko-izraelský miliardář Beny Steinmetz. Soud má rozhodnout 14. března, i když se obvinění v současné době nenacházejí na rumunském území. Jestliže s vazbou bude souhlasit, bude na čtveřici vydán mezinárodní zatykač.

Trojice podnikatelů, včetně Steinmetze, je podle prokuratury podezřelá z trestných činů vytvoření zločinecké organizace v roce 2006, z uplácení a z účasti "na praní špinavých peněz" v případu, který rumunskému státu způsobil ztrátu 135 miliónů eur (3,6 miliardy Kč). Čtvrtý stíhaný je viněn, že se k organizaci připojil.

Cílem této skupiny, k níž patřil také jeden rumunský podnikatel, bylo podle vyšetřovatelů "znovu získat veškerý majetek, jehož se nezákonně dožadoval obviněný" Pavel Rumunský, člen bývalé rumunské královské rodiny. Podnikatelé "věnovali peníze a hodnotné věci" různým funkcionářům, aby je motivovali jednat ve prospěch Pavla. Ten jim za to slíbil provizi dosahující až 80 procent hodnoty každého navráceného majetku.

Pavel Rumunský, který je v současné době v domácím vězení, se tak v roce 2008 stal vlastníkem lesa severně od Bukurešti, jehož hodnota se odhaduje na 135 miliónů eur. Podle DNA tuto nemovitost získal "na základě neúplných dokumentů a bez prokázání, že je legitimním dědicem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám