Hlavní obsah

Napětí na Donbasu roste, ukrajinská rozvědka hlásí zabití ruských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Ukrajinští separatisté a vláda se v úterý navzájem obviňovali z útoků podél linie dotyku. Nejtvrdší boje proběhly severně od Doněcku u Jasunyvaty. Ukrajinská vojenská rozvědka také současně oznámila, že separatisté dostali zbraně z Ruska a že v bojích u Avdijivky zahynulo devět ruských vojáků, když se pokusili ovládnout průmyslovou zónu na jihovýchodě města.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ukrajinský separatista u poničené mohyly Saur

Článek

„V důsledku střetů nedosáhl protivník významných výsledků a utrpěl významné ztráty, zemřelo devět ruských vojáků a dalších 13 bylo zraněno, uvedla rozvědka. Mezi zraněnými jsou údajně i jeden ruský poručík a ruský seržant.

Prudké boje probíhaly také o klíčovou silnici spojující u Jasynuvaty separatisty ovládaný Doněck se severněji ležící Horlivkou, kterou rovněž kontrolují separatisté. Povstalci podle agentury separatistů DAN obvinili ukrajinskou armádu, že se pokusila prolomit linii příměří u města Jasynuvata a začala silnici ostřelovat. Pod palbu se údajně dostala i skupina ruských novinářů. Není jasné, zda byl někdo zraněn.

Do bojů podle separatistické agentury ukrajinská armáda nasadila kromě ručních zbraní i granátomety.

Kyjev boje potvrdil. Prezidentský mluvčí Oleksandr Motuzjanyk agentuře Unian řekl, že v bojích severně od Doněcku byli v noci na úterý zraněni tři vojáci. U města Jasynuvata se prý separatisté pokusili o průlom fronty, armáda ale jejich útok odrazila.

O sílícím napětí svědčí, že za posledních 24 hodin ukrajinská armáda zaznamenala 55 případů ostřelování svých pozic, přičemž v několika případech se pálilo z tanků a z minometů ráží 82 a 120 mm.

Technika z Ruska

Ukrajinská vojenská rozvědka současně oznámila, že na území pod kontrolou separatistů dorazila z Ruska ženijní technika, miny a munice. Přepravovalo ji pět nákladních automobilů, které podle ukrajinského tvrzení doprovázely ruské síly.

Další kolona dorazila do Uspěnky. V Perevalsku byly spatřeny tanky a samohybné houfnice, což potvrdila i mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která dohlíží na dodržování příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám