Hlavní obsah

Krajní pravici Mariana Kotleby volilo přes 22 procent prvovoličů

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve slovenských parlamentních volbách dalo svůj hlas přes 22 procent prvovoličů ve věku 18 až 21 let extrémně pravicové straně Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Podle průzkumu agentury Focus se v této kategorii voličů umístil Kotleba se ziskem 22,7 procenta hlasů na prvním místě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba

Článek

Dosud vládnoucí strana Směr-sociální demokracie získala v této kategorii voličů pouze 7,6 procenta hlasů. Naopak slušně si mezi prvovoliči vedla středopravá strana Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka se ziskem 17,7 procenta hlasů.

U všech voličů bodovala Kotlebova strana především antikorupčním programem a při odevzdání svého hlasu této straně brali voliči na zřetel hlavně zájmy Slovenska. Více než polovina voličů Lidové strany Naše Slovensko má středoškolské vzdělání s maturitou a 20,5 procenta voličů má vysokoškolské vzdělání. Téměř třicet procent voličů Kotlebovy strany pracuje manuálně.

Překvapující je rovněž údaj, že přes 18 procent voličů Kotlebovy strany volilo v roce 2012 Ficův Směr-sociální demokracii. Přes 30 % voličů Lidové strany Naše Slovensko se před čtyřmi lety voleb nezúčastnilo.

Šéf pravice šéfem kraje

Marian Kotleba se narodil 7. dubna 1977 v Banské Bystrici. Po vysokoškolských studiích působil na banskobystrickém gymnáziu jako učitel, později jako správce informační sítě. V letech 2003 až 2007 byl vůdcem krajně nacionalistického hnutí Slovenská pospolitost. Ta organizovala především vzpomínkové akce u příležitosti vzniku válečného Slovenského štátu. Příznivci hnutí se 14. března většinou setkávali před bratislavským prezidentským palácem a vydávali se na pochod ke hřbitovu, kde je pochován prezident Jozef Tiso. Členové Slovenské pospolitosti nosili uniformy podobné fašistům z Hlinkovy gardy.

Při jedné akci pozdravil Kotleba shromáždění fašistickým pozdravem z období druhé světové války Na stráž! Okamžitě byl zadržen policií. Za trestný čin spjatý s extremismem však nikdy nebyl pravomocně odsouzen.

Po rozpuštění Slovenské pospolitosti se Kotleba angažoval v rámci Lidové strany Naše Slovensko. Vystupoval především proti Romům, ale požadoval rovněž vystoupení Slovenska ze Severoatlantické aliance. Angažoval se například v obci Krásna Hôrka, kde vyrostla romská osada bez souhlasu vlastníků pozemků. Kotleba odkoupil jeden pozemek od majitele, šel do osady a vyhrožoval, že dům romské rodiny postavený nelegálně na jeho pozemku dá zbourat. Nikdy však k tomu nedošlo.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba (vpravo) v doprovodu své ochranky

V roce 2009 kandidoval Kotleba na funkci předsedy Banskobystrického samosprávního kraje. Skončil na čtvrtém místě, když ho podpořilo přes 13tisíc voličů. V parlamentních volbách v roce 2012 získala Lidová strana Naše Slovensko 1,58 procenta hlasů.

V roce 2013 Kotleba opět kandidoval na funkci předsedy kraje a ve druhém kole překvapivě porazil kandidáta vládní strany Směr-sociální demokracie. Získal přes 71 tisíc hlasů. Pravicový extremista se stal paradoxně šéfem kraje, který byl srdcem protifašistického Slovenského národního povstání (SNP). Jako šéf kraje sliboval Kotleba vyřešení situace s „nepřizpůsobivými občany“. Zviditelnil se také zastavením dotací pro kulturní instituce, které se mu nelíbily.

V den oslav 70. výročí SNP dal vyvěsit na budovu úřadu nápis Yenkees go home! Stop NATO! O rok později vlály v tento den na úřadě černé vlajky. Kotleba totiž považuje SNP za puč proti slovenské státnosti.

V sobotních parlamentních volbách získala Kotlebova strana osm procent hlasů. Straně odevzdalo hlas téměř 210 tisíc Slováků. Ve slovenském parlamentu obsadí 14 křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám