Hlavní obsah

Švýcarsko chce omezit přistěhovalectví z EU nejdříve od roku 2019

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko omezí přistěhovalectví z Evropské unie nejdříve od roku 2019. Vyplývá to z vládního návrhu, o němž v pátek informovala agentura DPA. Omezení imigrace z EU odsouhlasili Švýcaři v referendu před dvěma lety, do příštího roku musí hlas lidu převést do právně závazné podoby. Předtím se bude Bern snažit vyjednat kompromis s Evropskou unií, podle níž je omezení v rozporu s dohodou mezi Bruselem a Bernem.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici

Článek

Švýcarský prezident Johann Schneider-Ammann podle DPA označil uzákonění kvót pro přistěhovalce z EU za "kvadraturu kruhu". Podle švýcarské ministryně spravedlnosti Simonetty Sommarugové existují mezi Bruselem a Bernem ještě "značné rozpory".

Švýcarsko sice není členem EU, z níž pochází dvě třetiny cizinců v alpské zemi, má ale s Unií řadu smluv, včetně té o volném pohybu pracovních sil. Brusel již dříve varoval, že bude reagovat odvetnými opatřeními, například omezením přístupu švýcarských firem na unijní trh.

V pátek představený návrh švýcarské vlády předpokládá, že kvóty pro vydávání povolení k pobytu delšímu než čtyři měsíce by stanovovala komise podle potřeb pracovního trhu a demografického vývoje v zemi. Aktualizovány by měly být každý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám