Hlavní obsah

Vrcholí soud s ukrajinskou pilotkou Savčenkovou, hrozí jí 23 let žaláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská prokuratura žádá pro ukrajinskou letkyni Nadiju Savčenkovou 23 let vězení a pokutu 100 tisíc rublů (asi 34 tisíc korun) za údajný podíl na zabití dvou ruských novinářů v Donbasu. Napsala to agentura TASS s odvoláním na průběh závěrečné etapy soudního procesu. Podle obhájce a médií je však dohodnuto, že Rusové ukrajinskou pilotku vymění za ruské zajatce.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nadija Savčenková u soudu v Moskvě

Článek

Vinu Ukrajinky považuje prokuratura za prokázanou, Savčenková provinění rozhodně popírá.

Čelí obvinění z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Předloni v létě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Dva ruští novináři byli při následném útoku zabiti.

Savčenková ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem. Ukrajinské letkyni, která byla mezitím zvolena za poslankyni kyjevského parlamentu, hrozí maximální možný trest 25 let vězení.

V médiích se ale objevují spekulace, že bude po vyhlášení rozsudku vyměněna za ruské vojáky zatčené na Ukrajině během vojenských operací v Donbasu.

Výše trestu je obhájci lhostejná

Spekulace ve středu potvrdil i advokát Savčenkové Ilja Novikov. Novinářům řekl, že je mu zcela lhostejné, o jaký trest prokuratura žádá a jaký verdikt soud vynese. Savčenková bude podle něj osvobozena v důsledku "politických rozhovorů”.

"Vůbec nás to nezajímá, je to úplně jedno. Obhajoba nebude brát na rozsudek zřetel. Obyčejně na výši trestu záleží a bojuje se o každý rok. V tomto případě to ale neplatí," řekl Novikov.

Ukrajinská pilotka vrtulníku Mi-24 na protest proti postupu ruské justice držela opakovaně hladovku, zatím poslední vyhlásila v polovině loňského prosince a drží ji doteď. Podle obhájce pije jen vodu a po vynesení rozsudku je připravena přestat i pít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám